Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Moscova a făcut publice numele curatorilor laboratoarelor biologice din Ucraina

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaIgori Kirillov
Igori Kirillov - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Abonare
Ministerul Apărării de la Moscova a publicat numele curatorilor americani și europeni care s-au ocupat de laboratoarele biologice din Ucraina.
CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Ministerul rus al Apărării a identificat cetățenii americani și europeni, colaboratori ai Centrului științifico-tehnologic ucrainean, care au coordonat activitatea laboratoarelor biologice din Ucraina și a făcut publice numele acestora, informează RIA Novosti.
Potrivit sursei, aceștia au coordonat cercetări efectuate în interesul programului militar-biologic al SUA, a declarat Igori Kirillov, conducătorul Trupelor de apărare radiologică, chimică și biologică a forțelor armate ruse.
Directorul executiv al ai Centrului științifico-tehnologic ucrainean este cetățeanul american Curtis Belayach, născut pe 27 august 1968 în California. A făcut studii la Universitatea Anderson din California, are studii de masterat în finanțe internaționale și activează în Ucraina din 1994, a declarat Igori Kirillov.
Militarul rus mai spus că un alt administrator al Centrului științifico-tehnologic ucrainean din partea UE este Eddie Arthur Mayer. Din partea SUA curator al centrului este Phil Dolliff, angajat al Departamentului de Stat, unde ocupă funcția de adjunct al consilierului pentru securitate internațională și programe de neproliferare a armelor de distrugere în masă.
Potrivit lui Kirillov, documentele în posesia cărora a intrat ministerul rus al apărării confirmă legătura dintre Centrul științifico-tehnologic ucrainean și Pentagon prin intermediul companiei Black & Veatch, principalul contractant al ministerului american al apărării. Moscova are la dispoziție informații despre corespondența vicepreședintelui acestei companii, Matthew Webber, din care rezultă că acesta și-a exprimat acordul de cooperare cu centrul ucrainean în domeniul cercetărilor biologice-militare în Ucraina.
Începând cu anul 2014 Centrul științifico-tehnologic ucrainean a realizat peste 500 de proiecte în Ucraina, Georgia, Moldova și Azerbaidjan, susține demnitarul rus. Potrivit lui, în ultimii ani SUA au cheltuit peste 350 de milioane de dolari, finanțând activitatea centrului. Statutul acestuia este stabilit printr-un acord din 25 octombrie 1993 semnat de guvernele Ucrainei, Canadei, SUA și Suediei. Activitatea de bază a centrului este cea de organ de distribuție a granturilor pentru cercetări care interesează Pentagonul, inclusiv în domeniul armei biologice, a mai spus Kirillov.
Sponsorii și beneficiarii Centrului științifico-tehnologic ucrainean din partea SUA sunt Departamentul de Stat și Pentagonul, iar finanțarea este asigurată inclusiv prin Agenția de mediu, Ministerul Agriculturii, cel al Sănătății și Energeticii din SUA.
Principalul interes al curatorilor americani a fost pentru cercetările cu destinație dublă, cum ar fi proiectul 6166 „Dezvoltarea tehnologiilor de modelare, estimare și prezicere a impactului conflictelor și amenințărilor de proliferare a armelor de distrugere în masă”, proiectul 9601 „Transferul tehnologiilor ucrainene de producere a materialelor complexe cu destinație dublă în UE”, a mai declarat Kirillov.
El a mai precizat că o parte dintre aceste cercetări au avut ca obiect potențialii agenți ai armei biologice și focarele de infecții importante sub aspect economic, cum ar fi gripa aviară patogenă și ciuma porcină africană. În interesul ministerului american al apărării au fost finanțate proiectele P-364, 444 și 781, îndreptate spre cercetarea răspândirii focarelor de infecții periculoase prin insecte-purtători, păsări sălbatice și lilieci.

Programul biologic militar al Pentagonului

Așa cum a raportat anterior Ministerul rus al Apărării, Statele Unite au cheltuit peste o sută de milioane de dolari pentru laboratoarele biologice din Ucraina, care au participat la programul biologic militar american și s-au ocupat, în special, de agenții patogeni ai ciumei și antraxului. În total, rețeaua a fost formată din peste 30 de instituții care lucrează în interesele Pentagonului. După începerea operațiunii militare speciale, tot ce ține de continuarea programului american a fost scos din Ucraina.
Fluxul de știri
0