Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Papa Francisc invită o familie de refugiați ruși și ucraineni la ceremonia de Vinerea Mare

© Sputnik / Asatur Yesayants / Accesați arhiva multimediaPapa de la Roma Francisc
Papa de la Roma Francisc - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Abonare
Papa Francisc a invitat o familie de refugiați ruși și o familie de refugiați ucraineni să poarte crucea în timpul procesiunii ”Via Crucis”, ce va avea loc la Colosseum.
BUCUREȘTI, 13 apr -Sputnik. La Via Crucis din acest an, papa a cerut ca drumul crucii să fie purtat de familii ce trec prin diverse experiențe dramatice de viață. Pentru stațiunea în care se comemorează moartea lui Iisus pe cruce, papa a dorit ca în acel moment crucea să fie purtată de două familii: rusă și ucraineană, victime ale războiului.
În acest moment al ceremoniei, urmează să se citească o meditație despre greutățile războiului, fără să se menționeze sau să se atribuie o vinovăție vreunei părți sau unei etnii.
Reacția Ucrainei, exprimată prin ambasadorul acesteia la Vatican a fost una de respingere. Ambasadorul Ucrainei refuză categoric un astfel de demers: ”Ucrainenii nu vor purta crucea alături de ruși”.
Ea a fost urmată de o reacție a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina (principala comunitate catolică din țară) care a considerat dorința papei ca fiind ”jignitoare” pentru ucraineni, conform Corriere della sera.
Papa Francisc, care a condamnat cu fermitate de la bun început războiul, a refuzat să se alăture taberei occidentale de condamnare a Federației Ruse. De asemenea, el a considerat revoltător faptul că în ciuda declarațiilor pacifiste, statele occidentale au crescut cheltuielile de înarmare și nu au căutat soluții prin dialog pentru pace.
De asemenea, Vaticanul a solicitat părților implicate în conflict un armistițiu pentru perioada sărbătorilor pascale.
Punctul de trecere Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Peste patru sute de mii de refugiați din Ucraina au intrat în Republica Moldova
Fluxul de știri
0