Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Redactorul șef la Sputnik Meedia are interzis să părăsească Estonia

© Sputnik / Доминик Бутен / Accesați arhiva multimediaElena Cerîșeva
Elena Cerîșeva - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2022
Abonare
Instanța de judecată i-a interzis redactorului-șef al Sputnik Meedia, Cerîșeva să părăsească Estonia
Elena Cerîșeva, redactor-șef al publicației online Sputnik Media, a declarat pentru RIA Novosti că i s-a interzis să părăsească Estonia printr-o decizie judecătorească.
Autoritățile estoniene au eliberat-o săptămâna trecută pe Cerîșeva, care a fost reținută de serviciile speciale pe 6 aprilie, fiind suspectată că ar fi săvârșit o crimă împotriva păcii, precum și că ar fi încălcat sancțiunile internaționale.
"După o percheziție de 16 ore, m-au dus la centrul de detenție (izolator pentru perioada anchetei). Apoi m-au dus la interogatoriu, apoi a avut loc un proces, procurorul a cerut două luni de zile de arest", a spus Cerîșeva.
Potrivit ei, „acum totul este confiscat - tehnică, telefoane, numerar”, a spus Cerîșeva.
Anterior, Ministerul rus de Externe a spus că acuzațiile la adresa lui Cerîșeva sunt absurde. Ministerul rus de Externe a mai subliniat că „campionii” estonieni ai libertății de exprimare au trecut de la tacticile de intimidare la „teroarea de stat”.
“Nu înțeleg de ce este nevoie de a interveni în activitatea blogherilor?” - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2022
Podcasturi
Dragoș Vicol: “Nu înțeleg de ce este nevoie de a interveni în activitatea bloggherilor?”
La începutul lunii martie, portalul de informații web din Estonia Sputnik Meedia a anunțat că se închide din cauza presiunilor și restricțiilor din partea băncilor și autorităților estoniene, precum și a amenințărilor la adresa angajaților săi.
După cum a afirmat atunci redactorul-șef Elena Cerîșeva, pe tot parcursul anului, băncile din Estonia au înghețat salariile angajaților și au închis conturile Sputnik Meedia pe baza suspiciunilor de „spălare de bani, finanțare a terorismului, vânzare ilegală de alcool”.
În plus, în ultima perioadă, mulți newsmakeri au refuzat să coopereze cu portalul, iar redactorul-șef și angajații au primit „amenințări flagrante de la personalități obscure”.
Sputnik Meedia a fost creat de foști angajați ai Sputnik Estonia, care, după patru ani de funcționare, a fost închis în urmă cu doi ani din cauza amenințărilor din partea poliției estoniene.
Fluxul de știri
0