Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Seceta de iarnă, pentru al treilea an consecutiv, compromite culturile agricole

Seceta de iarnă pentru al treilea an consecutiv compromit culturile agricole
Abonare
O nouă scumpire a vinului îmbuteliat este foarte posibilă spre sfârșitul acestui an. Asta atât din cauza secetei de iarnă, care va determina recolte sărace, cât și a majorării prețurilor de logistica și a materialelor de îmbuteliere.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Agenția Sputnik Moldova, Gheorghe Arpentin, ex-directorul Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), susține că actualul sezon agricol a început pentru viticultori cu un deficit de apă, ceea ce poate conduce la o recoltă slabă.
"O estimare clară ce privește recolta din acest an o putem face prin luna iunie. La moment este prematur să facem concluzii. Vedem dacă scăpăm de înghețurile de primăvară. În Franța, dar și pe teritoriul altor state europene, înghețurile au afectat grav regiuni foarte importante plantate cu viță-de-vie. În unele regiuni franceze recolta a fost compromisă totalmente”, a declarat Gheorghe Arpentin.
În cazul unei randament slab, potrivit fostului director ONVV, prețurile la produsele vitivinicole ar crește și mai mult, iar asta ar însemna un șoc pentru piață.
“Prețurile deja afectează vânzările. Nici-o piață din lume nu acceptă o creștere bruscă a prețurilor. Majorările însă sunt inevitabile spre sfârșit de an, atât logistica, cât și materialele de îmbuteliere și-au dublat costurile, unele chiar s-au triplat”, a conchis Gheorghe Arpentin.
Vinul spumant este de nelipsit de pe masa de Revelion - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Problemele grave ale vinificației moldovenești - ce spune Gheorghe Arpentin
Fluxul de știri
0