Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministerul chinez de Externe: Beijing se opune politizării chestiunii drepturilor omului

© AFP 2024 / STRDrapeau de la Chine
Drapeau de la Chine - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2022
Abonare
Pe 7 aprilie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Ministerul rus de Externe, Serghei Lavrov, criticând măsura ca fiind un „act ilegal”.
BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik, Doina Crainic. „Beijingul se opune politizării privind chestiunea drepturilor omului”, a declarat Ministerul de Externe din China în legătură cu suspendarea Rusiei din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că „China se opune ferm ... utilizării chestiunii drepturilor omului pentru a exercita presiuni asupra altor țări”.
Ieri, în urma unor solicitări din partea Statelor Unite și G7, Organizația Națiunilor Unite a suspendat Rusia din Consiliu. Rezoluția de suspendare a Rusiei a fost adoptată cu 93 de voturi în favoare, 24 împotrivă și 58 abțineri.
Pregătirea rezoluției nu a fost elaborată într-un mod transparent, iar această măsura nu va face decât „să agraveze diviziunea în Consiliu, sporind astfel dezacordurile dintre părți și adăugând combustibil pe foc”, a adăugat Zhao Lijian.
Wang Yi - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2022
Internațional
China: Conflictul din Ucraina, cauzat de dezechilibrul în sfera securității în Europa
Țările care au votat împotrivă au fost Algeria, Belarus, Bolivia, Burundi, RCA, China, Republica Congo, Cuba, Coreea de Nord, Eritreea, Etiopia, Gabon, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Mali, Nicaragua, Rusia, Siria, Tadjikistan, Uzbekistan, Vietnam și Zimbabwe. Egipt, Camerun, Ghana, India, Kuwait, Mexic, Mongolia, Pakistan, Arabia Saudită, Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite sunt printre cele care s-au abținut. Serbia, Israel și Turcia au fost printre cele care au susținut suspendarea Rusiei din Consiliu.
Este prima dată când un membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a fost eliminat forțat din orice organism al ONU. Întrucât aceasta acţiune a lipsit Moscova de dreptul de a vota și de a vorbi în Consiliu, Reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Ghennadi Kuzmin, a declarat drept răspuns că Rusia își încheie calitatea de membru al Organizației Națiunilor Unite.
Decizia de a fi expulzată Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a fost criticată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov ca fiind „ilegală” și „motivată politic”. El a adăugat că Moscova regretă suspendarea și va continua să-și apere interesele.
Statele Unite au solicitat o suspendare la începutul săptămânii, după ce forțele rusești s-au retras din orașul ucrainean Bucea și au apărut imagini cu zeci de civili morți în presa occidentală. Fără a exista dovezi, Washingtonul a acuzat trupele rusești că ar fi executat acei civili. Moscova a negat toate acuzaţiile, susținând că a părăsit orașul Bucea cu câteva zile înainte de descoperirea civililor morți.
Rusia și-a început operațiunea specială la demilitarizare și denazificare Ucraina pe 24 februarie după ce republicile independente Doneţk și Lugansk au cerut Moscovei ajutor.
Ministerul Apărării din Rusia a declarat că operațiunea vizează numai infrastructura militară ucraineană, în timp ce forțele ucrainene au folosit civili ca scuturi umane și au plasat sisteme de arme în zonele civile.
Ca răspuns la operațiune, Washingtonul și aliații săi din NATO au încercat să izoleze Rusia de pe scena mondială, din punct de vedere politic și economic, prin dezlănțuirea unei campanii de sancțiuni împotriva acesteia.
Флажки на столе, за которым пройдут российско-украинские переговоры - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2022
Rusia
Negocierile cu Ucraina nu sunt ușoare, a spus Lavrov
Fluxul de știri
0