Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lider UE a cerut lui Zelenski să dovedească neimplicarea Kievului în masacrul din Bucea

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaПресс-конференция президента Украины В. Зеленского
Пресс-конференция президента Украины В. Зеленского - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2022
Abonare
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru ziarul german Bild, că unul dintre politicienii de vârf din UE i-a cerut să furnizeze dovezi că evenimentele din Bucea nu au fost regizate de Kiev.
BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik, Doina Crainic. „Furnizaţi dovezi că aceasta nu este o înscenare”, i s-a cerut președintelui ucrainean, potrivit ziarului german Bild.
Întrebat dacă interlocutorul său este şeful unui guvern al uneia dintre țările UE, Zelenski a răspuns afirmativ, dar nu a menționat un nume.
Cu o zi înainte, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și șeful diplomației europene, Josep Borrell, au vizitat Bucea.
Săptămâna trecută, mass-media ucraineană a publicat imagini și materiale video cu trupuri de morți din Bucea, după ce orașul a fost abandonat de trupele rusești. Mulți utilizatori pe reţelele sociale au pus la îndoială autenticitatea acestor materiale, menționând că nu există sânge în apropierea corpurilor, iar unii dintre cei morți aveau bandă albă pe mâneci și, aşadar, se poate să fi fost uciși de forțele ucrainene de securitate sau de apărare teritorială. Ministerul Apărării din Rusia a spus că aceasta constituie o altă provocare din partea forţelor ucrainene.
Departamentul rus al Apărării a subliniat că niciun locuitor nu a suferit în urma acţiunilor armatei rusești și că toate unitățile au părăsit complet orașul pe 30 martie. În același timp, trupele ucrainene au tras cu bombe de artilerie, tancuri și sisteme cu lansare multiplă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia respinge categoric orice acuze de implicare în deceselele din Bucea și solicită ca liderii internaționali să nu se grăbească cu acuzații radicale, ci să asculte argumentele Rusiei.
Ministerul de Externe a atras atenția asupra faptului că politicienii occidentali nici măcar nu au încercat să verifice autenticitatea materialelor, ci au învinuit imediat Rusia și, prin urmare, sunt responsabili personal pentru sprijinirea infracțiunii comise de regimul de la Kiev.
Christine Lambrecht  - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2022
Internațional
Germania a atins limita livrărilor de arme către Kiev – Berlin
Fluxul de știri
0