Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Aplicarea sancțiunilor Rusiei ar însemna un dezastru pentru producătorii de vin

Aplicare sancțiunilor Rusiei ar însemna un dezastru pentru producătorii de vin
Abonare
Gheorghe Arpentin: “Vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă nu a mai putea exporta în Federația Rusă?“
Gheorghe Arpentin, fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), susține că Federația Rusă este una dintre cele mai importante piețe pentru producătorii de vinuri în vrac, dar și cel îmbuteliat. Este a treia piață ca și importanță, iar stoparea exporturilor spre magazinele rusești ar afecta puternic agenții economici din Republica Moldova.
"Vă imaginați ce s-ar întâmpla dacă nu am mai putea exporta în Federația Rusă ? Este de la sine înțeles că vor suferi producătorii. În ultimii trei - patru ani, piața din Rusia a devenit importantă", susține Arpentin.
Piața de produse alcoolice din Federația Rusă ar putea deveni și mai atractivă pentru producătorii moldoveni.
Potrivit președintelui Clubului Producătorilor Profesioniști de Alcool din Rusia, Maxim Cernigovski, piața de vinuri suferă de un deficit, iar prețurile până la sfârșit de an se vor dubla în cazul importurilor. Rusia poate acoperi doar 50% din cantitatea de vinuri consumată de cetățeni.
Ritmul de plantare a viței de vie pentru vin este una lentă. Ceea ce înseamnă că abia peste 30 de ani producători ruși de vin ar putea acoperi necesarul producției. Declarația a fost făcută pentru publicația Gazeta.
Republica Moldova, potrivit BNS, a exportat anul trecut 16,2% din producția vitivinicolă în Rusia, cu circa 29 % mai mult decât în anul 2020.
Fluxul de știri
0