Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE oferă Moldovei ajutor în mărime de 695 milioane de euro

© Sputnik / Mihai CarausSteagul Uniunii Europene
Steagul Uniunii Europene - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Abonare
Moldova ar urma să primească ajutor în mărime de 695 milioane de euro din partea UE.
CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Analena Berbok, ministrul german de externe, a declarat marți după conferința de suport pentru Moldova, care se desfășoară la Berlin, că UE va acorda Chișinăului, sub diferite forme, un ajutor de 695 de milioane de euro.
Berbok a apreciat efortul Republicii Moldova de a oferi adăpost refugiaților din Ucraina.
Totodată, diplomatul german a lăudat Chișinăul pentru programul său de reforme și pentru faptul că își urmează calea europeană cu mult succes și curaj.
„Moldova nu este singură”, a dat asigurări Analena Berbok.
Ajutorul de care ar urma să beneficieze Moldova din partea UE, potrivit ministrului de Externe al Germaniei, va fi orientat spre consolidarea ajutorului în gestionarea fluxului de refugiați. Vor fi organizate zboruri pentru ca alte 12 mii de refugiați care să fie relocați din Moldova. Pentru relocarea UE pune la dispoziție 7 milioane de euro. De asemenea, Chișinăului i se promite ajutor în agenda sa reforme foarte ambițioase, în combaterea corupției și sprijin pentru evoluțiile economice. Un alt domeniu care ar urma să beneficieze de sprijin este managementul frontierei.
Berbok a precizat că UE vrea să întărească capacitățile economice ale Republicii Moldova prin împrumuturi, ajutoare financiare, dar și prin ajutor bugetar în mărime de 59 milioane de euro. Un împrumut de 50 de milioane de euro deja este oferit de cancelarul german, a mai spus diplomatul de la Berlin.
Totodată, Berbok crede că „ne aflăm doar la debutul unui război crud și necruțător”, iar conferința de azi, susține ea, e doar un punct de pornire pe termen lung pentru a ajuta Moldova.
În acest scop au fost formate cinci grupuri de lucru, care și-au început azi activitatea.
Fluxul de știri
0