Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Summitul China - UE: un eșec al Uniunii Europene

© AFP 2024 / OLIVIER MATTHYSXi Jinping și Ursula von der Leyen
Xi Jinping și Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2022
Abonare
Summitul China- UE, desfășurat, vineri, 1 aprilie, on-line, nu a reușit să deblocheze relația dintre Uniunea Europeană și China, relație complicată de luările de poziție ale oficialilor europeni în privința Chinei după 2019.
CHIȘINĂU, 3 apr - Sputnik. Summitul a presupus două întâlniri virtuale. Prima întâlnire a fost între premierul chinez, Li Keqiang, pe de o parte, și oficialii UE, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European și ”șeful diplomației” UE, Josep Borel. A doua întâlnire a fost între președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping cu aceiași oficiali europeni.
Ambele întâlniri ce au constituit summitul au fost marcate de subiectul crizei din Ucraina și de eforturile oficialilor europeni de a încerca să convingă China să nu se poziționeze alături de Federația Rusă.
Președintele Xi Jinping i-a îndemnat pe liderii UE ”să nu toarne gaz pe foc și să nu amplifice tensiunile” cu Rusia, a transmis, după reuniune, Ministerul de Externe de la Beijing, preluat de Mediafax.
”Cauzele crizei din Ucraina sunt tensiunile regionale din Europa, care s-au acumulat de mulți ani”, a subliniat Xi Jinping, care a spus că trebuie evitată mentalitatea de Război Rece.
China și-a exprimat, prin declarațiile președintelui Xi Jinping, dar și a ministrului său de externe, speranțele că Uniunea Europeană vor ajunge să aibă o perspectivă independentă și obiectivă față de China, aluzie destul de transparentă la dependența UE de pozițiile și interesele strategice ale Statelor Unite.
Uniunea Europeană a avertizat China asupra riscurilor pe care le-ar putea înfrunta în cazul în care va ajuta militar și economic Federația Rusă. De asemenea, a invitat China să adopte poziție comună cu Uniunea Europeană (și, implicit, SUA) în ceea ce privește conflictul din Ucraina.
Soldați - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2022
Internațional
Germania nu-și va trimite în niciun caz armata în Ucraina
Într-un comunicat transmis tot vineri, Ministerul Chinez al Afacerilor Externe, prin purtătorul său de cuvânt, a subliniat că NATO este ”o relicvă după Războiul Rece” și ”ar fi trebuit să dispară odată cu dizolvarea Uniunii Sovietice”.
De asemenea purtătorul de cuvânt a subliniat că ”SUA sunt cele care au început criza în Ucraina” prin extinderea NATO înspre est de 5 ori în 20 de ani, împingând Rusia într-un colț, conform comunicatului preluat de Radio China Internațional.
Fluxul de știri
0