Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul intenționează să deturneze active rusești în valoare de 400 de miliarde de dolari

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2022
Abonare
Consilierul lui Zelenski, Ustenko, a anunțat planul Kievului de a lua active rusești în valoare de 400 de miliarde de dolari
Autoritățile ucrainene se așteaptă să primească 400 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate, a declarat consilierul economic al lui Vladimir Zelensky, Oleg Ustenko, la postul de televiziune Ukraina 24, citat de RIA Novosti.
Potrivit acestuia, acești bani vor merge către așa-numitul fond pentru restaurarea Ucrainei.
„De unde vor veni banii pentru acest fond: vorbim în primul rând despre 300 de miliarde de dolari care sunt înghețate din partea Băncii Centrale a Federației Ruse. A doua sursă sunt activele înghețate de la persoanele din anturajul lui Putin, care include câteva sute de oameni din afara ţării", a spus Ustenko.
El a precizat că a doua sursă ar putea oferi Kievului mai mult de 100 de miliarde de dolari și este vorba atât despre bunurile deja înghețate, cât și despre cele care vor fi arestate în viitor.
În plus, fondul trebuie să fie alimentat și de resurse din partea partenerilor occidentali, astfel încât, în general, Kievul să poată primi 400-500 de miliarde de dolari, a adăugat Ustenko.
Pierderile Ucrainei în urma acțiunilor militare au fost estimate de consilierul lui Zelenski la un trilion de dolari. El a amintit că pe 15 martie, premierul Denis Șmigal a estimat pierderile la 500 de miliarde, dar acestea „cresc exponențial”.
După începerea operațiunii militare speciale ruse de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, Occidentul a intensificat presiunea sancțiunilor asupra Moscovei. Măsurile restrictive sunt îndreptate în primul rând împotriva sectorului bancar și a furnizării de produse de înaltă tehnologie. Multe țări au anunțat înghețarea activelor rusești. Potrivit ministrului rus al Finanțelor, Anton Siluanov, este vorba de aproximativ 300 de miliarde de dolari, aproximativ jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei.
Ca răspuns, Rusia a luat măsuri în oglindă prin impunerea de restricții privind retragerea capitalului și vânzarea hârtiilor de valoare rusești de către contrapărțile străine. În plus, președintele Vladimir Putin a semnat un decret care prevede tranziția la ruble în plățile la gaz pentru țările neprietenoase.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Editoriale
Occidentul și Rusia au o memorie istorică prea diferită în raport cu nazismul
Fluxul de știri
0