Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât va costa astăzi benzina și motorina

© Sputnik / Mihai Carausstatie peco
statie peco - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon pentru carburanți valabile pentru zilele de weekend.
CHIȘINĂU, 2 apr - Sputnik. Carburanții se scumpesc din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon pentru carburanți valabile pentru perioada 2 - 4 aprilie.
Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 am putea achita 27,47 de lei. Pentru un litru de motorină am putea achita 27,88 de lei.
Conform Metodologiei de calcul a ANRE, determinarea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se bazează pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE).
Astfel, orice scădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reiterează eficiența și corectitudinea mecanismului de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere, aplicat începând cu 1 septembrie 2021. Acest mecanism vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, evoluțiile de pe piața internațională reflectându-se cu exactitate pe piața internă atât la creșterea, cât și la descreșterea cotațiilor Platts.
Fluxul de știri
0