Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Statele UE au împuternicit Comisia Europeană să facă achiziții comune de gaze

© Press service of the President of the Russian Federation / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин провел переговоры с президентом Франции Э. Макроном
Президент РФ В. Путин провел переговоры с президентом Франции Э. Макроном - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2022
Abonare
Comisia Europeană a primit ieri mandat de la statele UE să facă achiziţii comune de gaze pentru tot blocul comunitar, după modelul comenzilor de vaccinuri anti-COVID-19
BRUXELLES, 26 mart – Sputnik, Daniela Porovăț. Summitul de vineri de la Bruxelles a conchis că cele 27 de state şi Comisia Europeană "vor colabora de urgenţă în ceea ce priveşte achiziţiile voluntare de gaz, gaz natural lichefiat (GNL) şi hidrogen", profitând de ponderea economică a UE pentru a beneficia de preţuri mai avantajoase.
„Achiziţiile comune, capacitatea de a defini împreună contracte pe termen lung, este cel mai bun instrument de reducere a preţurilor", a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, într-o conferinţă de presă.
"Comisia poate realiza până la 75% din achiziţiile de gaze", fie prin renegocierea contractelor existente, fie prin încheierea altora noi, a precizat Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.
Germania a avut o atitudine diferită, cancelarul german, Olaf Scholz, arătând că participarea la mecanism va fi voluntară, spre deosebire de mecanismul de achiziţii în comun de vaccinuri, care excludea comenzile din afara Comisiei.
„Am convenit asupra faptului că aceasta este o oportunitate care permite cooperarea voluntară pentru achiziţiile de gaze", a afirmat el în faţa presei.
Fluxul de știri
0