Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți bani a cheltuit Republica Moldova pentru suportul refugiaților

© Sputnik / Mihai Carausrefugiați la Palanca
refugiați la Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Guvernul Republicii Moldova a cheltuit 200 de milioane de lei pentru suportul refugiaților.
CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Autoritățile de la Chișinău au cheltuit 235,1 de milioane de lei pentru suportul refugiaților din Ucraina. Potrivit autorităților, aproximativ 200 de milioane vin din contul bugetului de stat, iar alte 35,1 de milioane din donațiile persoanelor fizice și juridice.
Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe, că instituția pe care o conduce a deschis un cont de colectare a mijloacelor financiare destinat ajutorării refugiaților din Ucraina pe care s-au acumulat deja 46,8 milioane de lei.
„Pe acest cont unic au fost acumulate resurse financiare atât din partea persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice ori instituțiilor internaționale. 19,2 milioane de lei au fost donate de către persoane fizice și juridice din Republica Moldova”, a spus Budianschi.
Oficialul a precizat că din suma totală acumulată pe acest cont unic au fost cheltuiți 35,1 milioane de lei.
”Am alocat din acest cont special 31,3 milioane de lei pentru întreținerea celor 45 de centre de plasament existente iar 3,8 milioane lei pentru asigurarea cu alimente”, a precizat Budianschi.
Parlamentul European - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2022
Societate
Parlamentul European a aprobat un ajutor de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova
La rândul său, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea a declarat în cadrul aceleiași conferințe că prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene în Republica Moldova a sosit un ajutor de 6,6 milioane de euro destinat gestionării refugiaților din Ucraina.
Potrivit oficialului, este vorba de echipament și instalații, corturi, pături, lenjerie de pat dar și opt ambulanțe.
“În acest ajutor intră și pachetul energetic acordat de statul român prin donația de 5000 de tone de păcură și 130 de tone de motorină și 131 de tone de benzină”, a menționat Dumitru Udrea.
Amintim că de la începutul operațiunilor militare în Ucraina, pe 24 februarie, 5 521 de persoane refugiate din țara vecină au solicitat azil în Republica Moldova.
Ministerul Afacerilor Interne informează că într-o lună 339 804 de cetățeni ucraineni au traversat frontiera de stat a țării noastre. Dintre aceștia, 240 710 de ucraineni au părăsit teritoriul statului, iar 96 640 de cetățeni ucraineni au rămas.
refugiați - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Peste 5 500 de refugiați au solicitat azil în Republica Moldova
Fluxul de știri
0