Infografic
Informații de actualitate – concis și pe înțelesul tuturor

Graficul majorării vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare în Moldova

Abonare
Moldova, urmând tendințele globale, revine la creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de muncă.
Autoritățile Moldovei au revenit la practica majorării treptate a vârstei de pensionare a femeilor până la 63 de ani, ceea ce ar economisi banii publici și ar acoperi parțial golul din Fondul asigurărilor sociale care s-a creat în urma majorării pensiei minime în octombrie 2021.
Modificările la Legea privind sistemul public de pensii prevăd revenirea la graficul majorării treptate a vârstei de pensionare până la 63 de ani.
Documentul prevede că începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați se va păstra la nivelul de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare (stagiul de muncă) va constitui 34 de ani.
Pentru femei vârsta standard de pensionare va constitui 59 de ani la 1 ianuarie 2022 și se va majora anual cu jumătate de an la 1 iulie.
În acest mod, se va ajunge la vârsta de pensionare de 63 de ani pentru femei la 1 iulie 2028.
Stagiul complet de cotizare va fi de 32 de ani și șase luni la 1 ianuarie 2022 și va crește de asemenea în fiecare an, ajungând la 34 de ani către 1 iulie 2024.
Moldova nu este singura țară în care se aplică majorarea vârstei de pensionare. În majoritatea țărilor din regiune vârsta de pensionare fie deja a fost majorată la 63-65 de ani pentru bărbați și 60-63 de ani pentru femei, fie este majorată treptat. Dar aici sunt niște nuanțe care trebuie luate în calcul.
În primul rând, în majoritatea țărilor vecine, deși există un număr mare de pensionari și o presiune mare pe sistemul public, pensiile sunt semnificativ mai mari.
În al doilea rând, Moldova se numără printre țările cu cea mai scăzută speranță de viață la naștere din Europa, precum și din regiune.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019 speranța medie de viață a constituit 73,3 ani (69,3 pentru bărbați și 77,1 pentru femei), iar datele Biroului Național de Statistică sunt și mai îngrijorătoare: 70,9 ani în medie (66,8 pentru bărbați și 75,1 pentru femei în 2019).
Pentru anul 2020 cifrele sunt și mai alarmante din cauza mortalității ridicate pe fundalul pandemiei de coronavirus.
Fluxul de știri
0