Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Elveția va oferi ajutor Republicii Moldova pentru susținerea refugiaților

© Photo : Telegram / Președintele Maia Sandu Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
 Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Țara noastră va primi ajutor financiar va pentru lupta împotriva corupției și ajutor umanitar pentru susținerea refugiaților.
CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Elveția va oferi 2 milioane de franci Republicii Moldova pentru lupta împotriva corupției și a livrat deja peste 2 tone de ajutor umanitar destinate refugiaților. Declarațiile au fost făcute astăzi de Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful statului, Maia Sandu.
“Este pentru prima oară când un Președinte al Confederației Elvețiene vizitează Republica Moldova. E simbolic că acest lucru se întâmplă în anul în care marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Elveția. Țările noastre au dezvoltat o cooperare foarte bună în acești ani. Elveția se numără printre cei mai de importanți parteneri bilaterali ai Republicii Moldova”, a declarat Sandu.
Potrivit șefului statului, Biroul pentru Cooperare și Dezvoltare al Elveției a sprijinit numeroase proiecte de dezvoltare în domenii esențiale precum dezvoltarea locală, sistemul de sănătate, turismul rural sau migrația.
”Datorită sprijinului elvețian, avem servicii mai bune în domeniul urgenței pediatrice și al sănătății mintale în Moldova. Proiectele de infrastructură locală sprijinite de Elveția au adus apă potabilă în casele a zeci de mii de moldoveni. Elveția a sprijinit dezvoltarea învățământului profesional tehnic în Moldova și a oferit donații generoase de echipamente medicale țării noastre pentru gestionarea pandemiei COVID-19”, a mai spus Sandu.
Производство автомобилей Renault Arkana  - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2022
Rusia
Renault a reluat producția de mașini la fabrica din Moscova
Șeful statului a precizat că situația din jurul Ucraina va afecta profund și pe termen lung situația economică, socială și de securitate din Moldova.
“În acest context, deschiderea piețelor alternative - cum ar fi cea a Elveției - pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova. Semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociației Europene a Liberului Schimb, ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, în special în contextul regional existent și al necesității stringente de reorientare a acestora”, a adăugat Maia Sandu.
Oficialul elvețian a reiterat sprijinul țării sale pentru Republica Moldova în contextul situației din prezent.
“Sunteți în fața unei provocări considerabile. Sunt impresionat de solidaritatea de care dați dovadă, sunt impresionat de eforturile pe care țara voastră mică le face. Vreau să-mi exprim recunoștința Elveției și să anunț că vom oferi 2 milioane de franci pentru a lupta împotriva corupției și a crea o țară prosperă”, a conchis Ignazio Cassis.
Женщина готовит еду в палаточном лагере в Старобельске - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Peste 333 de mii de ucraineni au intrat în Republica Moldova: Câți au cerut azil
Fluxul de știri
0