Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Media: UE analizează posibilitatea impunerii embargo la livrările de petrol din Rusia

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Accesați arhiva multimediaРабота нефтяных станков - качалок
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2022
Abonare
Reuters: UE lucrează la al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, precum și la un embargo asupra produselor petroliere ale acesteia.
CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Țările Uniunii Europene lucrează la elaborarea unui al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și iau în considerare, de asemenea, un embargo asupra petrolului, relatează Reuters, citat de RIA Novosti.
Se argumentează că restricțiile anterioare nu au produs o "schimbare de curs față de Ucraina" și, din acest motiv, țările europene trebuie să decidă dacă vor impune un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc.
Potrivit agenției, statele baltice, inclusiv Lituania, fac presiuni pentru astfel de măsuri restrictive, în timp ce Germania avertizează împotriva unei acțiuni pripite, deoarece prețurile energiei în Europa sunt deja ridicate.
Diplomații au declarat că un embargo energetic ar putea fi impus în cazul unui "bombardament masiv asupra Kievului" sau al utilizării de "arme chimice". Miniștrii de externe ai UE vor discuta luni despre sancțiuni.
La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a suveranității RPL și RPD, ca răspuns la solicitările republicilor din Donbas și în urma unui apel al deputaților Dumei. La primele ore ale zilei de 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară specială pentru a demilitariza Ucraina. Putin a descris scopul acesteia ca fiind "protejarea oamenilor care au fost supuși abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani".
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, forțele armate vizează doar infrastructura militară și trupele ucrainene.
După începerea operațiunii speciale a Rusiei de demilitarizare a Ucrainei, țările occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei. Principalele restricții se referă la sectorul bancar, inclusiv la Banca Centrală, precum și la furnizarea de produse de înaltă tehnologie. De asemenea, zeci de companii importante au părăsit piața rusă. UE, SUA și alte țări au închis cerul pentru companiile aeriene rusești. În plus, restricțiile au afectat Belarus.
Kremlinul a calificat aceste măsuri drept un război economic, cum nu s-a mai văzut până acum. În același timp, autoritățile au subliniat că sunt pregătite pentru astfel de evoluții și că vor continua să își îndeplinească obligațiile sociale. Banca Centrală ia măsuri pentru a stabiliza situația de pe piața valutară.
bani - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Le Monde: operațiunea specială din Ucraina poate schimba pentru totdeauna economia globală
Fluxul de știri
0