Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În gestionarea crizei refugiaților e implicat și Programul Alimentar Mondial

© Sputnik / Ilia Pitalev / Accesați arhiva multimediarefugiați
refugiați - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2022
Abonare
Autoritățile de la Chișinău mizează inclusiv pe ajutorul Programului Alimentar al ONU în ceea ce ține de gestionarea crizei refugiaților.
CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. La finele săptămânii premierul moldovean Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu o delegație a Programului Alimentar Mondial (PAM) al Organizației Națiunilor Unite, care se află în aceste zile în Republica Moldova. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, discuțiile cu aceștia au vizat mecanismele de asigurare a securității alimentare în contextul crizei refugiaților din Ucraina.
„Natalia Gavrilița a menționat că țara noastră primește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor și, în acest context, suportul comunității internaționale este de maximă importanță”, notează sursa oficială.
Din comunicat mai aflăm că Programul Alimentar Mondial va iniția un program de livrare a trei mese pe zi pentru centrele de plasament a refugiaților și va prelua aspectele logistice de depozitare și transportare a ajutoarelor umanitare spre primării, centre de plasament și adăposturi de urgență.
„În această situație fără precedent, mizăm pe un sprijin consistent și cât mai rapid pentru asigurarea transportării refugiaților care își doresc să ajungă în alte destinații, accesarea unor mecanisme de finanțare suplimentară, precum și continuarea asistenței umanitare, necesare pentru cetățenii străini care fug de războiul din Ucraina”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul discuțiilor.
La rândul lor reprezentanții PAm s-au arătat foarte impresionați de acțiunile desfășurate de Guvernul Republicii Moldova în contextul fluxului de refugiați din Ucraina, dar și de felul cum a reacționat populația din Moldova și modul în care comunitățile s-au unit pentru a oferi suport ucrainenilor.
Sursa ne mai informează că după întrevederea de la Guvern, delegația PAM a mers împreună cu Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea, în vizită la centrul de plasament temporar pentru refugiați organizat în cadrul complexului sportiv al Academiei de Studii Economice din Moldova. Centrul are o capacitate de 120 de locuri, iar astăzi, aici se află 64 de persoane refugiate. Majoritatea acestora sunt femei cu copii și femei însărcinate. Centrul este asigurat cu spații pentru dormit, cantină, sală de sport, un centru medical și internet gratuit. La centrul medical, refugiaților li se acordă asistență medicală, dar și psihologică.
Secretarul General al Guvernului și membrii delegației au discutat cu refugiații despre condițiile de cazare și alimentare. Persoanele cazate la centru au mulțumit autorităților pentru suport.
refugiați - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2022
Societate
Din 24 februarie, peste 325 de mii de ucraineni au venit în Republica Moldova
Fluxul de știri
0