Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De la 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu aproape 14%

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2022
Abonare
Deputații au votat astăzi formula după care vor fi indexate pensiile în acest an.
CHIȘINĂU, 17 mart - Sputnik. De la 1 aprilie, coeficientul de indexare a pensiei se va calcula în baza ratei inflației de la sfârșitul anului și va fi de 13,94%. Asta după ce deputații au votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens.
Prin modificările operate se uniformizează modalitatea de indexare a pensiei cu cea a ajutorului social, se arată într-un comunicat de presă emis de Parlament.
Totodată, în vederea reducerii decalajului între cele mai mari și cele mai mici pensii se va aplica indexarea diferențiată.
Astfel, în cazul indexării din luna aprilie, coeficientul de indexare ar putea să se aplice doar părții pensiei care nu depășește salariul mediu pe economie prognozat pentru anul 2022. Pentru anul în curs acesta constituie 9900 lei.
Implementarea indexării parțiale pentru pensiile mai mari decât salariul mediu pe economie va elibera fonduri din Bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de 72 de milioane de lei, în anul 2022.De menționat că 1,3% din toate pensiile sunt mai mari decât salariul mediu pe economie pentru anul curent: din cele 665 mii de pensii, aflate în plată, 9190 depășesc acest plafon.
pensionari - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Societate
Ministrul Muncii a oferit detalii despre decizia de indexare a pensiilor în 2022
Fluxul de știri
0