Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Amenzile pentru prejudiciul cauzat prin pescuit ilicit ar putea crește - detalii

© Sputnik / Evghenii PanasencoPescuit
Pescuit - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit ilicit ar putea fi majorat de până la trei ori.
CHIȘINĂU, 17 mart - Sputnik. Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole a fost majorat.
În acest sens, deputații au votat în primă lectură inițiativa legislativă înaintată de președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, deputatul Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Elena Bodnarenco. Proiectul a fost susținut de 91 de parlamentari prezenți la ședința din 17 martie.
Potrivit autorului proiectului, scopul acestuia este de a înăspri răspunderea pentru încălcarea legislației de mediu. Bodnarenco a precizat că peștii prinși prin pescuit ilegal, inclusiv speciile rare din Cartea Roșie, în permanență pot fi găsite pe piețele municipale.
Potrivit proiectului, valorile propuse ale despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice au la bază categoriile de raritate, vulnerabilitate, importanța ecologică și economică a speciilor.
În document au fost incluse 52 de specii de pește și valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate, pentru fiecare exemplar, indiferent de mărimea acestuia. Suma despăgubirilor variază între 1 500 și 15 000 de lei.
În prezent, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice variază de la 50 până la 5 000 de lei. Proiectul urmează să fie adoptat în lectură finală de plenul Parlamentului.
Zeci de pescari, pe gheața lacului Ghidighici - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Societate
Pescarii nu se tem să prindă pește pe gheața lacurilor - „Plăcerea merită riscul”
Fluxul de știri
0