Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețul gazelor naturale în Europa este în scădere

Gazoductul  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2022
Abonare
Pentru prima dată de la 1 martie prețul gazelor din Europa s-a diminuat sub 1 200 de dolari per mia de metri cubi.
CHIȘINĂU, 15 Martie – Sputnik. Prețul gazelor în Europa a scăzut sub 1 200 de dolari per mia de metri cubi pentru prima dată de la 1 martie, potrivit datelor de la bursa ICE din Londra, citat de RIA Novosti.
Astfel, contractele futures pe aprilie pentru indicele TTF al celui mai mare hub european au deschis ședința de tranzacționare la 1 194,3 dolari (cu 8,3% sub prețul de decontare din ziua precedentă, de 1.302,6 dolari). Cu toate acestea, ele au crescut apoi ușor până la 1 234 de dolari, dar tot cu 5,3% sub prețul de decontare.
Piața europeană a gazelor naturale a fost febrilă timp de mai multe luni. Primăvara trecută prețurile au fluctuat în jurul a 250-300 de dolari per mia de metri cubi, la sfârșitul lunii august au urcat la 600 de dolari, în octombrie au trecut pentru prima dată peste o mie, iar în decembrie - peste două mii. Aceasta a fost urmată de o scădere, dar prețurile au rămas constant ridicate, ceea ce nu s-a mai văzut în întreaga istorie a hub-urilor europene de gaze.
Experții motivau aceasta prin rezervele scăzute de gaz în depozitele subterane europene, constrângerilor de aprovizionare din partea principalilor furnizori și cererii ridicate de gaze naturale lichefiate din Asia.
Contractele futures au fluctuat între 800 și 1 030 de dolari la începutul lunii februarie, dar apoi au crescut brusc după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a suveranității republicilor populare Donețk și Lugansk la 21 februarie, iar Rusia a lansat o operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei la 24 februarie.
Maximul istoric pe piața europeană a gazelor naturale a fost înregistrat pe 7 martie, la 3 892 de dolari pe 1 000 mc.
carburanți - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2022
Economie
Scumpirile continuă: Prețul la carburanți crește și mâine
Fluxul de știri
0