Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Europa riscă o gravă ceartă internă din cauza crizei din Ucraina

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaСаммит ЕС в Брюсселе
Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 13.03.2022
Abonare
Potrivit Handelsblatt, în sânul Europei unite s-ar putea declanșa o mare ceartă din cauza crizei din Ucraina
CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. Summit-ul UE care a avut loc acum câteva zile la Versailles nu s-a finalizat cu o înțelegere în cadrul UE pe marginea chestiunii finanțării proiectelor defensive, scrie Handelsblatt, citat de RIA Novosti.
Reuniunea a fost convocată pe fundalul crizei din Ucraina. Printre subiectele incluse în ordinea de zi a fost și cel al unui nou pachet de sancțiuni contra Rusiei, integrarea Ucrainei în UE și apărarea. La finalul reuniunii a fost publicat un comunicat, conform căruia părțile au ajuns la un acord privind „sporirea substanțială” a cheltuielilor militare în scopul „apărării mult mai eficiente a cetățenilor”.
A rămas suspendată, însă, chestiunea finanțării cheltuielilor militare suplimentare. Părțile nu se pot înțelege din cauza faptului că fiecare înțelege diferit acest aspect. Președintele Franței, Emanuel Macron, de exemplu, a pledat pentru ca cheltuielile de apărare să fie suportate de bugetul comun al UE. Premierul olndez și cel german sunt contra acestei formule de finanțare.
„Astfel de cheltuieli trebuie să fie suportate, în primul rând, de bugetele naționale”, a declarat șeful guvernului olandez.
La ora actuală UE nu are nici armată comună și nici o industrie militară comună.
Fluxul de știri
0