Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vizita șefului Diplomației germane la Chișinău: ce a cerut Popescu și ce a promis Baerbock

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaВстреча глав МИД РФ и ФРГ С. Лаврова и А. Бербок
Встреча глав МИД РФ и ФРГ С. Лаврова и А. Бербок - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2022
Abonare
Tema refugiaților ucraineni și costurile suportate de Republica Moldova pentru găzduirea acestora a fost principalul subiect al discuției lui Nicu Popescu cu omologul său german, Annalena Baerbock, aflată în vizită la Chișinău.
Tema refugiaților ucraineni și costurile suportate de Republica Moldova pentru găzduirea acestora a fost principalul subiect al discuției lui Nicu Popescu cu omologul său german, Annalena Baerbock, aflată în vizită la Chișinău.
În cadrul conferinței de presă susținută după întrevedea celor doi, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a cerut ajutor în gestionarea situației refugiaților, subliniind că resursele Republicii Moldova sunt limitate.
“Granițele țării noastre sunt deschise tuturor celor care fug din calea războiului, deși resursele noaste sunt foarte limitate. Moldova a primit în aceste săptămâni și câteva zile peste 300 de mii de refugiați. O treime dintre aceștia se află încă pe teritoriul Republicii Moldova, deci este vorba de 100 și ceva de mii de refugiați. Majoritatea acestora este găzduită în casele oamenilor noștri, care au dat dovadă de o solidaritate fără precedent în raport cu vecinii noștri ucraineni”, a spus el.
El a spus că există un cost umanitar pe care îl plătește și Moldova, carte trebuie minimalizat.
“Avem nevoie în continuare de ajutor și sprijin extern pentru gestionarea acestei situații, pentru asigurarea stabilității și minimalizarea costului umanitar pe care trebuie să-l suferim cu toții în această parte a Europei”, a declarat Popescu.
Drept răspuns, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a spus că a adus ca ajutor imediat 5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și trei milioane de euro din partea Germaniei și că Germania va lua din Moldova 2 500 de refugiați ucraineni.
“Ieri am convenit că preluăm 2 500 de refugiați ucraineni din Moldova în Germania. Instituim un coridor verde pentru autobuze și autocare pentru ca oamenii să meargă în siguranță din Moldova în alte țări. De asemenea, Uniunea Europeană oferă Moldovei un ajutor imediat de 5 milioane de euro și încă trei milioane - din partea Guvernului German. Asta peste ajutorul economic de 37 de milioane de euro pentru acest an care a fost deja planificat. Este vorba nu numai de ajutor în cazul refugiaților, dar și în direcție economică”, a declarant Annalena Baerbock.
Cei doi miniștri de Externe au fost întrebați dacă văd un pericol ca venirea refugiaților să afecteze bugetul Republicii Moldova.
Popescu a spus că acest război lovește dur în economia Republicii Moldova, în bunăstarea moldovenilor și în bugetul Republicii Moldova. El a subliniar că “nu refugiații, ci războiul lovește în economia noastră”.
“Exporturile noastre pe mai multe piețe sunt afectate, importurile noastre sunt afectate, importurile noastre din Ucraina, importurile noastre din alte țări care tranzitau teritoriul ucrainean. Evident, această instabilitate regională subminează și potențialul de atragere a investițiilor și, în acest sens, războiul este o lovitură dură aplicată bunăstării cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Popescu.
El a confirmat că și gestionarea situației refugiaților provoacă noi cheltuieli bugetare.
“Evident avem și cheltuieli bugetare. Pentru gestionarea acestei situații, trebuie să asigurăm mai mult sprijin pentru eforturile de gestionare a frontierei, pentru poliția de frontieră, avem nevoie de noi echipamente, avem nevoie de investiții suplimentare în sectorul de protecție a sănătății, de spitale. Imaginați-vă că populația țării noastre a crescut în doar două săptămâni cu patru la sută”.
Nicu Popescu a ținut însă să sublinieze că situația grea din Moldova nu înseamnă și deficit de anumite produse, chiar dacă unele vor avea prețuri majorate.
“Evident situația este grea, dar în Republica Moldova, la acest moment, nu avem situație de penurie pentru careva produse”, a conchis el.
magazin - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2022
Societate
De mâine este interzis exportul făinii de grâu sau de meslin
Fluxul de știri
0