Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Noi scumpiri la carburanți: Cât va costa motorina și benzina în acest weekend

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noile prețuri plafon la carburanți.
CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Pe 12 martie carburanții ar putea să se scumpească din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat noile prețuri plafon, aplicabile pentru 12-14 martie.
Astfel, prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 ar putea să se scumpească cu încă 19 bani și va ajunge să coste 27,26 de lei. Pentru un litru de motorină am putea achita 26,13 de lei, adică cu 33 de bani mai mult față de astăzi.
Amintim, în perioada stării de urgență, prețurile de comercializare cu ridicata a produselor petroliere principale de tip standard nu vor depăși preţurile maxime de comercializare cu amănuntul stabilite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.
Decizia care se referă la reglementarea pieței produselor petroliere, pe perioada stării de urgență, a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.
Trebuie precizat, din luna septembrie 2021, a fost pusă în aplicare noua modalitate de stabilire a prețurilor la carburanți, ca urmare a modificărilor în legislație. Amintim, prețurile stabilite sunt influențate de valoarea medie pentru 14 zile a cotațiilor la bursele petroliere internaționale.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate din acesta.
ANRE asigură consumatorii că în Republica Moldova există suficiente stocuri de carburanți astfel încât să acopere cererea pe piață. Precizarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică vine în contextul în care în ultimele zile se atestă o cerere sporită de produse petroliere din partea consumatorilor, în special la motorină.
Potrivit ANRE, întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic. Aceste întreruperi sunt generate de elementele de panică din partea unor consumatori.
Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2022
Politică
Ultima oră: Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate
Fluxul de știri
0