Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Programul cu Fondul Monetar Internațional va fi revizuit - detalii

© REUTERS / YURI GRIPASFMI
FMI - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2022
Abonare
Guvernul Republicii Moldova a solicitat revizuirea programului cu Fondul Monetar Internațional.
CHIȘINĂU, 11 mart - Sputnik. Guvernul Republicii Moldova a solicitat revizuirea programului cu Fondul Monetar Internațional. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă comună cu șeful misiunii Fondului Monetar International pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan.
Potrivit premierului, revizuirea Programului este necesară pentru ca acesta să reflecte noul context economic și să asigure creșterea semnificativă a finanțării din partea partenerilor externi, în special în formă de suport bugetar direct nerambursabil. Cei doi oficiali au menționat că sumele vor varia în funcție de politicile ce vor fi agreate.
„Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Federației Ruse au consecințe complexe asupra economiei globale, vorbim în special despre fragmentarea economică și perturbarea comerțului și a lanțurilor valorice, precum și despre prețuri înalte și volatile la resursele energetice și la resursele alimentare”, a menționat prim-ministrul.
Gavrilița a precizat că indicatorii economici de bază ai Republicii Moldova sunt puternici, iar bugetul are un grad de rezervă și flexibilitate. Tocmai de aceea, este nevoie doar de o revizuire a Programului și nu de finanțare de urgență.
„Guvernul trebuie să se concentreze pe susținerea populației pentru a face față crizei prețurilor, iar săptămâna viitoare vom veni cu precizării și decizii în privința indexării pensiei de la 1 aprilie curent. De asemenea, în această săptămână am crescut salariul minim în sectorul real de la 2900 lei la 3500 lei. Și vom continua cu politici pentru îmbunătățirea sau menținerea nivelului de trai”, a mai spus Natalia Gavrilița.
Prim-ministrul a anunțat că în următoarea perioadă vor fi implementate măsuri țintite în contextul crizei energetice, dar și măsuri de asigurare a securității alimentare și facilitarea comerțului cu Uniunea Europeană.
Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2022
Politică
Ultima oră: Maia Sandu convoacă Consiliul Suprem de Securitate
Fluxul de știri
0