Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Oficiul lui Zelenski a spus care este condiția neaderării Ucrainei la NATO

© AFP 2022 / HANDOUTVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Podoleak a spus care este condiția pentru ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO.
CHIȘINĂU, 8 mart – Sputnik. Consilierul șefului oficiului președintelui Ucrainei Mihail Podoleak a dezvăluit condițiile în care Kievul va discuta chestiunile privind renunțării la aderarea la NATO. Potrivit acestuia, este nevoie de garanții de securitate.
Anterior, Vladimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat postului american de televiziune ABC că a pierdut interesul pentru problema aderării țării la NATO deoarece a înțeles că alianța nu este pregătită să accepte Ucraina, din teama unei confruntări cu Rusia. De asemenea, răspunzând la întrebarea privind posibilitatea recunoașterii Crimeii și republicilor din Donbas, Zelenski a vorbit despre posibilitatea de a discuta această problemă și de a găsi un compromis cu privire la viața de mai departe a oamenilor în aceste teritorii.
"Suntem pregătiți pentru negocieri constructive asupra punctelor cheie. Principalul lucru este, evident, securitatea. Încetarea acțiunilor de luptă... În ceea ce privește chestiunile politice, președintele Zelenski nu se teme să discute cu partea rusă orice chestiuni politice. Dar este firesc că noi ne apărăm statalitatea națională, drepturile noastre naționale. Și trebuie să primim un set clar și concret de garanții ale securității noastre, consfințite juridic, în condițiile în care NATO spune deschis că nu va fi nicio admitere a Ucrainei. Nu are rost să vorbim acum despre detalii. Principalul acum este să protejăm fizic Ucraina”, îl citează pe Podoleak publicația ucraineană ”Strana.ua” pe canalul său Telegram.
El a mai declarat că Kievul „nu percepe niciun fel de ultimatumuri rusești ca atare”.
Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina dis-de-dimineață, joi, 24 februarie. Președintele Vladimir Putin a spus că obiectivul acestei misiuni este „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”.
Pentru aceasta, potrivit acestuia, este planificată să se efectueze „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, pentru a aduce în fața justiției toți criminalii de război responsabili de „crime sângeroase împotriva civililor” în Donbas.
Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, Forțele Armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene, și nimic nu amenință populația civilă. Cu sprijinul Forțelor Armate ale Federației Ruse, grupările militare ale RPD și RPL sunt în ofensivă. Dar Rusia nu are în vedere ocuparea Ucrainei, a subliniat președintele Rusiei.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Lavrov a discutat cu secretarul de stat al Sfântului Scaun despre operațiunea din Ucraina
Fluxul de știri
0