Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețurile gazelor în Europa au ajuns la un nou maxim istoric

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaРаботник "Газпрома" на газохранилище
Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2022
Abonare
Prețurile futures pentru gaze au ajuns la un nou maxim istoric în Europa, depășind 3000 de dolari.
CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Prețul gazelor în Europa au atins un nou record istoric - contractele futures au depășit indicatorul de 3000 de dolari pentru mia de metri cubi, potrivit bursei londoneze ICE.
Prețul futures din aprilie conform indicelui hubului TTF la deschiderea tranzacțiilor a constituit 2366,8 dolari pentru mia de metri cubi, iar în câteva minute a depășit 2500 USD. Apoi a trecut de limita a 2700 de dolari.
Piața europeană a gazelor este în febră de mai multe luni. În primăvara anului trecut, prețurile au oscilat la nivelul de 250-300 de dolari pentru mia de metri cubi, până la sfârșitul lunii august au urcat până la 600 de dolari, în octombrie au trecut pentru prima dată de o mie, iar în decembrie – de două mii. A urmat apoi o oarecare scădere, însă prețurile au rămas ridicate, ceea ce nu s-a mai ăntâmplat în întreaga istorie a funcționării huburilor de gaze în Europa.
Experții au legat acest lucru de nivelului scăzut de umplere a depozitelor subterane europene, limitarea ofertei de către furnizorii majori și cererea mare de gaz natural lichefiat în Asia.
La începutul lunii februarie, prețurile futures au oscilat în diapazonul 800-1030 de dolari, dar apoi au crescut brusc după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat pe 21 februarie decrete de recunoaștere a suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk, iar pe 24 februarie Rusia a început operațiunea militară specială de demilitarizare a Ucrainei
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2022
Economie
Senatorii americani doresc să interzică importul petrolului din Rusia
Fluxul de știri
0