Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Presa germană a avertizat că fără grâul rusesc în lume va fi foamete

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Accesați arhiva multimediaДемонстрация научных разработок по выращиванию пшеницы
Демонстрация научных разработок по выращиванию пшеницы - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2022
Abonare
În ultimele săptămâni, prețurile grâului în lume au scăpat de sub control, ceea ce amenință omenirea cu foamea, scrie ediția germană a Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
După cum a remarcat analistul Commerzbank Carsten Fritsch, Rusia și Ucraina reprezintă până la 30% din aprovizionarea mondială cu grâu, iar acum, potrivit acestuia, aceste două țări sunt separate de piața mondială.
„Grâul este mai scump ca niciodată și o criză a foametei se profilează în multe țări”, se spune în articol.
Specialistul consideră că în situația actuală, țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, cei mai mari importatori de cereale, sunt deosebit de vulnerabile.
În plus, scăderea rezervelor celor mai mari exportatori de grâu - UE, Rusia, SUA, Canada, Ucraina, Argentina, Australia și Kazahstan - va agrava criza aprovizionării. Acum, rezervele acestor țări sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani - 57 de milioane de tone, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru omenire timp de 27 de zile, iar fără rezervele Rusiei și Ucrainei - mai puțin de trei săptămâni.
Fluxul de știri
0