Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Chișinăul nu vede semne de implicare a Transnistriei în conflictul din Ucraina

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2022
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu vede semne de implicare a Transnistriei în conflictul din Ucraina.
CHIȘINĂU, 6 mart - Sputnik. În regiunea transnistreană nu se observă schimbări care ar viza anumite pregătiri militare. Precizarea a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comună cu Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii care este într-o vizită oficială în Republica Moldova. Potrivit președintelui, situația este în permanență monitorizată.
„Monitorizăm situația din regiunea transnistreană. Nu vedem schimbări esențiale în ce privește pregătiri de acțiuni militare. Dar, vreau să amintesc că pe teritoriul Republicii Moldova sunt trupe ruse de câteva decenii, deci sigur e o vulnerabilitate. Nu avem cum să ne simțim în siguranță, după ce vedem acest atac din Ucraina”, a declarat Maia Sandu.
În dimineața zilei de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare de demilitarizare a Ucrainei. Mai târziu, Ministerul rus al Apărării a declarat că armata rusă nu a aplicat nicio lovitură asupra orașelor Ucrainei: infrastructura militară a fost dezactivată prin mijloace de înaltă precizie.
Ca răspuns, țările occidentale au anunțat noi sancțiuni - mai multe bănci mari, inclusiv Sberbank și VTB, au căzut sub restricții și a fost dificil pentru o serie de companii de stat să atragă capital străin.
De asemenea, în presă apar periodic rapoarte că Rusia ar putea fi deconectată de la sistemul interbancar SWIFT. Ca răspuns la astfel de riscuri, Federația Rusă și-a creat deja propriul sistem de transmitere a mesajelor financiare. Conform celor mai recente date, 23 de participanți străini din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Germania și Elveția sunt deja conectați la acest sistem.
Ambasada SUA în Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 06.03.2022
Politică
Antony Blinken: SUA sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei
Fluxul de știri
0