Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovagaz: Tranzitul prin Ucraina se efectuează în regim obișnuit

© Sputnik / Mihai CarausВадим Чебан
Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2022
Abonare
Tranzitul prin Ucraina a gazelor naturale destinate consumatorilor din Republica Moldova se efectuează în regim normal, în corespundere cu obligațiunile contractuale.
Anunțul a fost făcut de șeful Societatea pe Acțiuni Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce Ministerul ucrainean al Energiei a interzis exportul de gaze de pe teritoriul vamal din cauza acțiunilor de luptă.
“Tranzitul gazului prin Ucraina pentru Moldova se efectuează în regim normal. Interdicția anunțată nu prezintă pericole de sistare a livrărilor pentru Moldova”, a declarat Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
Potrivit lui Moldovagaz acționează în conformitate cu prevederile contractuale care asigură livrarea fără întreruperi a gazului în Republica Moldova.
Compania monitorizează în permanență cum funcționează sistemul de gazoduct în scopul livrării sigure cu gaze a consumatorilor, a mai spus Vadim Ceban.
Ministerul Energiei al Ucrainei a interzis exportul de gaze de pe teritoriul vamal al ţării în legătură cu acțiunile de luptă, a informat joi compania ”Naftogaz”.
„Ministerul Energiei al Ucrainei le-a interzis participanților de pe piață să exporte gaze naturale de pe teritoriul vamal al țării noastre. Acest lucru este valabil și pentru gazele stocate în depozitele subterane de păstrare a gazelor din Ucraina în regim de „depozit vamal”. Restricția a fost introdusă prin ordinul din 3 martie al Ministerului Energiei, în legătură cu acțiunile de luptă de pe teritoriul Ucrainei”, este precizat în comunicatul de pe site-ul companiei ”Naftogaz”.
Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina, joi dis-de-dimineață, 24 februarie. Președintele Vladimir Putin a declarat că obiectivul acesteia este „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. Pentru aceasta, potrivit lui Putin, este planificată „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, aducerea în fața instanțelor de judecată a tuturor criminalilor de război responsabili de „crimele sângeroase săvârșite împotriva civililor” în Donbas.
Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, Forțele Armate rusești lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene și nimic nu amenință populația civilă.
Ajutor pentru refugiați - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
MAI oferă refugiaților bunuri din rezervele de mobilizare - detalii
Fluxul de știri
0