Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kievul a respins negocierile cu Moscova

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaДмитрий Песков, фото из архива
Дмитрий Песков, фото из архива - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2022
Abonare
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Kievul a respins negocierile cu Moscova.
CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Peskov a spus că Ucraina a respins să poarte negocieri și în această situație planul operației Forțelor Armate ale Federației Ruse este reluat. Astfel, astăzi trupele de bază ale Forțelor Armate ale Federației Ruse vor continua înaintarea în Donbas, menționează RIA Moldova.
Вид на город Севастополь - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2022
Rusia
Cât sunt de “sângeroși” rușii sau de ce au capitulat „eroii” ucraineni
Vineri seara, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a dispus stoparea operațiunii armatei ruse în Ucraina, dat fiind că urma să aibă loc negocieri, dar Kievul a renunțat la acestea și atunci a continuat înaintarea contingentul militar de bază rusesc, a anunțat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.
Pe 21 februarie, șeful statului rus a semnat decrete de recunoaștere a suveranității Republicilor Populare Donețk și Lugansk după cererea lor de ajutor, iar pe 24 februarie a anunțat începerea unei operațiuni militare speciale, a cărei sarcină este demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.
Șeful statului a numit ca obiectivul operațiunii este protecția locuitorilor din PRD și RPL, care au fost supuși genocidului timp de opt ani.
Ministerul rus al Apărării a subliniat ulterior că nu au lovit ținte civile de pe teritoriul Ucrainei - doar infrastructura militară; populația civilă nu este în pericol.
Potrivit liderului rus, toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge va fi pe conștiința regimului aflat la conducere în Ucraina. El a îndemnat armata ucraineană să nu urmeze ordinele criminale de sus, să depună armele și să plece acasă sau să preia puterea în propriile mâini.
Klaus Iohannis si omologul sau moldovean, Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Editoriale
Ce a spus Putin, dar refuză să recunoască Sandu și Iohannis
Și oficiul președintelui Ucrainei a confirmat că autoritățile de la Kiev au renunțat la negocieri. Unul dintre consilierii șefului oficiului lui Volodimir Zelenski a spus că s-a luat această decizie dat fiind că Kievul nu acceptă aceste condiții de negocieri cu Rusia.
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2022
Rusia
Volodin a anunțat că Zelenski a părăsit Kievul
Rusia a lansat o operațiune militară de demilitarizare a Ucrainei joi, 24 februarie, dimineața devreme. Într-o adresare televizată făcută rușilor, președintele Vladimir Putin a spus că circumstanțele „necesită acțiuni decisive și imediate din partea noastră, republicile populare din Donbas au cerut ajutor”.
Potrivit liderului rus, toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge va fi pe conștiința regimului aflat la conducere în Ucraina. El a cerut armatei ucrainene să nu urmeze ordinele penale ale autorităților ucrainene, să depună armele și să plece acasă.
Mai târziu, Ministerul rus al Apărării a subliniat că Forțele Armate Ruse nu au lansat niciun atac asupra orașelor Ucrainei: infrastructura militară a fost dezactivată cu arme de înaltă precizie.
Populația civilă, potrivit Ministerului Apărării, nu este în pericol.
Ulterior, Ministerul Apărării a adăugat că grănicerii ucraineni „nu oferă nicio rezistență”, în unele cazuri militarii ucraineni se predă și după aceea au posibilitatea să se întoarcă la familiile lor.
Vineri dimineață, 118 instalații militare ucrainene au fost scoase din funcțiune, centrala nucleară de la Cernobîl a fost luată sub control. Sistemele de apărare aeriană ucraineană au fost distruse, infrastructura militară a bazelor aeriene militare a fost dezactivată, notează Ministerul Apărării.
Judecând după videoclipurile din rețelele sociale și mass-media ucrainene, diverse părți ale țării, inclusiv periferia Kievului, au intrat sub controlul trupelor ruse. O hartă detaliată a regiunilor Ucrainei în care operează armata rusă nu a fost încă publicată oficial.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în discursul adresat cetățenilor ruși, joi dimineață, că a decis asupra unei operațiuni militare speciale în Donbas. Într-o adresă televizată adresată cetățenilor ruși, el a declarat că circumstanțele „reclamă acțiuni hotărâte și imediată din partea noastră, republicile populare din Donbas s-au adresat Rusiei după ajutor”.
Potrivit liderului rus, toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge va fi pe conștiința regimului aflat la conducere în Ucraina. El i-a îndemnat pe militarii ucraineni să nu îndeplinească ordinele criminale ale autorităților ucrainene, să depună armele și să plece acasă.
Ministerul rus al Apărării a subliniat că nu sunt aplicate lovituri asupra obiectivelor civile de pe teritoriul Ucrainei, ci doar asupra infrastructurii militare, nimic nu amenință populația civilă.
Fluxul de știri
0