Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Blocarea Sputnik Moldova – condamnată de jurnaliști, lideri de opinie și politicieni

© SputnikSputnik Moldova
Sputnik Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2022
Abonare
După blocarea site-urilor Sputnik Moldova, jurnaliști şi politicieni şi-au exprimat sprijinul față de redacție pe rețelele de socializare.
CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Cu critici față de decizia autorităților Republicii Moldova de a bloca activitatea Agenției Sputnik Moldova, dar și cu mesaje de susținere în adresa redacției au venit sâmbătă lideri de opinie și jurnaliști.
Amintim că sâmbătă Serviciul de Informații și Securitate a decis blocarea site-urilor Sputnik Moldova pentru consumatorii de informații din Republica Moldova.
Deputatul Dumei de Stat Artem Turov s-a pronunțat în apărarea Sputnik Moldova. Ea a scris pe canalul ei Telegram:
„În această dimineață, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a blocat funcționarea site-ului @rusputnikmd și a dispus, de asemenea, oprirea difuzării radioului din 7 martie. Libertatea de exprimare pe manieră europeană”, a scris el.
De asemenea, activista Olga Butina și jurnalistul Alexei Stefanov s-au declarat împotriva blocării site-ului Sputnik Moldova.
Redacția Sputnik Moldova a fost susținută de Partidul Socialiștilor și de Partidul „Ai Noștri – НАШИ”.
În declarația Partidului Socialist se spune că „actuala conducere de la Chișinău a uitat despre mesajul referitor la neutralitate și a început deschis lupta față de o anumită parte a mass media, totodată, închide ochii la modul în care alte instituții de presă de la Chișinău promovează deschis lichidarea statului Republica Moldova prin unirea cu România”.
Socialiștii au menționat că regimul din Chișinău “de la guvernare a primit noi directive din străinătate și a renunțat la ideea unității sociale”.
La rândul său, partidul „Ai Noștri – НАШИ” a afirmat că „Moldova a pornit pe calea de a deveni un stat totalitar, lipsit de democrație, libertate de exprimare, dreptul la o opinie diferită de cea „aprobată” de autoritățile țării".
Cunoscutul jurnalist român Daniel Tomozei-Dimian a scris pe blocul său dispoziția semnată de directorul SIS, Alexandr Esaulesco, este o acțiune de cenzură.
El a făcut referință la Constituția Republicii Moldova care prevede la Articolul 34. Dreptul la informaţie, Punctul 5 că „Mijloacele de informare publică nu sunt supuse cenzurii”.
Andrei Starikov, redactor-șef al portalului BALTNEWS, a comentat blocarea activității Sputnik Moldova:
"Prin blocarea site-ului Sputnik, autoritățile moldovenești și-au semnat propria impotență informațională. Asta înseamnă că populația Moldovei nu crede informațiilor oficiale. Asta înseamnă că, pentru a-i face pe locuitorii Republicii Moldova să creadă în propaganda de stat, este necesară să li se interzică pe cale administrativă tuturor celorlalți să vorbească. Aceasta înseamnă că autoritățile moldovenești, pur și simplu, își mint poporul. Lasă-i să-și amintească ce au făcut astăzi, când vor implora din nou Rusia să amâne plata pentru gaz”, a spus Starikov.
Activistul și membru al comitetului executiv al „Congresului civil” Mihail Polianski a cerut să prezinte prob privind încălcările admise pe site.
Jurnalista și prezentatoarea TV Nina Dimoglo a scris pe rețelele de socializare că a fost surprinsă de blocarea site-ului pentru că credea în înțelepciunea clasei politice moldovenești.
Analistul politic Igor Tuleantsev este sigur că „prin blocarea fără explicații a site-ului Sputnik, autoritățile moldovenești și-au demonstrat aderarea la cursul și metodele lui Plahotniuc”.
El crede că, dacă „site-urile web vor fi închise astăzi, canalele TV vor începe să fie închise mâine, iar mai târziu, poate, și activiști incomozi autorităților”.
El a amintit că toate acestea s-au mai întâmplat în trecute în timpul guvernării democraților. "Dacă există fapte de încălcare a legii, atunci prezentați-le. Dacă nu, atunci opriți cenzura! Acesta este un drum spre nicăieri", a adăugat Tuleantsev.
În legătură cu blocarea, s-a efectuat tranziția tehnică a site-ului Sputnik Moldova către noi adrese de domenii:
md.sputniknews.com
ru.md.sputniknews.com
ro.md.sputniknews.com
Fluxul de știri
0