Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Politolog: Ce politică ar trebui să urmeze Moldova pe fondul evenimentelor din Ucraina

© AFP 2024 / Daniel LealKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Abonare
Politologul Andrei Muntean a analizat securitatea în regiunea Europei de Est și a oferit recomandări cu privire la politica externă pe care ar trebui să o adopte autoritățile din Moldova.
CHIȘINĂU, 25 feb - Sputnik. După ce Rusia a recunoscut independența autoproclamatelor republici din Donbas, conducerea Republicii Moldova s-a pomenit într-o situație dificilă.
Pe de o parte, a condamnat decizia Rusiei, iar pe de altă parte va trebui să negocieze în continuare cu Moscova pe multe chestiuni care sunt foarte importante pentru Chișinău.
Ce trebuie să facă politicienii moldoveni în această situație dificilă? Politologul internațional din Austria Andrei Muntean a răspuns la această întrebare în emisie la Radio Sputnik Moldova.
"Este o situație foarte dificilă. Chestiunea e nu doar în recunoașterea republicilor din Donbas, ceea ce era deja demult previzibil. Rusia pur și simplu nu a avut alta alegere”, a spus interlocutorul.
Potrivit politologului, situația a devenit clară chiar și atunci când a început evacuarea refugiaților din orașele și satele din Donbas, care au preferat să-și părăsească locuințele. Și au mers nu în centrul Ucrainei, ci în Federația Rusă.

„Dificultatea situației constă în faptul că actualele autorități de la Chișinău nu au canale de comunicare oficială bine stabilite între Moldova și Rusia. Cred că va fi greu să analizăm ceva legat de poziția Moldovei în regiune în următoarele 5-6 luni”, a prognozat Muntean.

Potrivit analistului internațional, autoritățile din Moldova au ajuns într-o situație fără soluție, întrucât problemele privind tarifele la gazele naturale furnizate din Rusia, revizuirea termenilor contractului nu au dispărut și sunt încă actuale.
Iar de tarifele la gaz depind prețurile pentru majoritatea produselor alimentare și bunurilor de primă necesitate.
„Chișinăul nu trebuie să trateze principalul furnizor de gaze în Moldova drept un oponent, întrucât în ​​astfel de condiții va fi și mai greu de negociat. Moldova ar trebui să construiască relații pentru prelungirea contractului de furnizare a gazelor. Până acum, guvernul nu pare să fie conștient de asta”, a subliniat Muntean.
Politologul internațional a recomandat autorităților din Moldova să nu lege prietenii cu cineva de dragul altcuiva.
Fluxul de știri
0