Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Vom rămâne fără energie electrică? Ce spune principalul furnizor din țară

© Sputnik / Mihai Carauselectricitate
electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
De mâine va avea loc testarea funcționării a sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. În perioada 24- 26 februarie sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei vor funcționa împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine. Despre aceasta a anunțat zilele trecute Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Totodată și principalul furnizor de energie electrică a preîntâmpinat consumatorii despre posibile deconectări.
”În scopul minimizării riscurilor de producere a unor avarii de sistem, ICS „Premier Energy Distribution” SA a întreprins acțiuni preventive de verificare a funcționării sistemelor de automatică antiaccident, iar personalul operativ este pregătit pentru intervenții operative în situații de avarie” a anunțat Premier Energy.
Amintim că cu câteva zile în urmă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că schimbările date au scop testarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă.
Testele presupun realizarea câtorva acțiuni tehnice:
Deconectarea insulei energetice Burshtyn din Vestul Ucrainei de la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E și sincronizarea ei cu sistemul energetic unificat al Ucrainei;
Deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat din Belarus;
Deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat al Federației Ruse.
Deconectarea de la sistemele energetice vecine și ulterioara sincronizare după finalizarea testelor a fost coordonată între operatorii sistemelor de transport adiacenți.
Potrivit secretarului de stat al Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, testele vizează deconectarea controlată și treptată a capacităților de generare și a sarcinii electrice de consum și studierea parametrilor de calitate a energiei electrice.
Totodată, el anunță că nu vor fi afectați consumatorii finali de energie electrică din Republica Moldova.
„Consumatorii de energie electrică vor consuma în continuare energie electrică fără întreruperi. Deconectarea de la sistemele energetice vecine și sincronizarea ulterioară cu acestea nu va fi resimțită la nivelul consumatorilor finali de energie electrică”, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
La manevrele tehnice participă centralele electrice din Ucraina. Operatorul de transport și de sistem ÎS „Moldelectrica” va urmări parametrii de calitate a energiei electrice în zona de dispecerizare a Moldovei.
Ministerul de resort precizează că testul din luna februarie reprezintă prima etapă a procesului de interconectare sincronă a sistemelor noastre electroenergetice cu rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E, fiind planificat un exercițiu similar în regim de funcționare de vară.
Fluxul de știri
0