Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

47 de școli din raionul Orhei urmează să-și sisteze activitatea: N-au bani de facturi

Abonare
Școlile din țară au epuizat deja toți banii acordați de Guvern pentru întreținere și riscă să intre în incapacitate de plată.
Consiliul Raional Orhei a depus un demers oficial, adresat Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor, în care se menționează că instituțiile nu mai au bani pentru a putea activa, în condițiile scumpirii de trei ori a gazului, respectiv a energiei termice, precum și creșterii substanțiale a prețurilor pentru alte produse și servicii.
Instituția face trimitere la o circulară emisă de Ministerul Educației, prin care școlile sunt atenționate să-și achite facturile până în data de 20 a lunii și atrage atenția că, din cauza deficitului bugetar, acestea riscă să-și sisteze activitatea.
Asupra acestei probleme s-a pronunțat și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu. Potrivit lui, dacă autoritățile centrale vor continua să ignore această problemă, managerii instituțiilor de învățământ, împreună cu reprezentanții administrației publice locale, vor fi nevoiți să ia măsuri mai dure, inclusiv să declanșeze greve în învățământ.
În context, autoritățile din Orhei cer ministerelor de resort să identifice urgent bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor.
În prezent, în raionul Orhei activează 47 de instituții de învățământ, dintre care, 33 de instituții utilizează în perioada rece a anului ca energie termică gaze naturale de la ”Moldovagaz”, 4 instituții beneficiază de agent termic, iar 10 instituții sunt pe biomasă.
Fluxul de știri
0