Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM s-a pronunțat cu privire la evenimentele din Ucraina

© REUTERS / Maksim LevinDonețk
Donețk - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2022
Abonare
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a prezentat poziția cu privire la evenimentele din estul Ucrainei.
CHIȘINĂU, 23 feb - Sputnik. Partidul Socialiștilor susține că în confruntarea care are loc acum în estul Ucrainei au fost implicate comunități și state întregi.
„Va veni vremea când se va afla cu certitudine cine din marii jucători geopolitici au atras Ucraina și Rusia în cea mai serioasă criză din relațiile bilaterale, care poate escalada într-o confruntare militară. Suntem cu toții martori ai unui amplu război informațional, în care sunt puse în aplicare cele mai noi instrumente de propagandă și de isterizare, încât se lasă impresia că nu mai rămân alte opțiuni, decât războiul”, menționează PSRM.
Formațiunea consideră că în zona de conflict au avut loc provocări.
„Am văzut cum provocările armate din zona de conflict au perturbat de fiecare dată speranța unei reglementări pașnice. Am văzut cum s-a ales praf din acordurile internaționale care au fost negociate cu atâta dificultate”, menționează partidul.
PSRM consideră că Republica Moldova este protejată de implicarea în situații de conflict armat prin statutul său de neutralitate, care ar trebui păstrat și în continuare.
„Retorica agresivă, declarațiile provocatoare despre necesitatea de a renunța la neutralitate – sunt parte a vieții noastre politice cotidiene. Partidul Socialiștilor are ferma convingere: Moldova nu trebuie să urmeze agenda geopolitică impusă din exterior”, a declarat PSRM.
În ultimele zile situația din Donbas s-a acutizat – Kievul a concentrat pe linia de contact o mare parte din armată și a bombardat milițiile locale, inclusiv din mijloace tehnice interzise. Din cauza pericolului unei invazii în regiune a trupelor regulate ucrainene, în Donbas a început evacuarea populației civile – a copiilor, femeilor, bătrânilor în regiunile din Federația Rusă. A fost anunțată mobilizarea generală.
Pe 21 februarie, președintele Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței RPD și RPL și, de asemenea, a dat instrucțiuni ca să se asigure pacea în respectivele republici. După cum a subliniat Ministerul rus de Externe, această decizie a fost luată pe baza prevederilor Cartei ONU. Totodată diplomația rusă a adăugat că țara recunoaște cele două republici Donețk și Lugansk în limitele în care conducerea lor își exercită atribuțiile.
Fluxul de știri
0