Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Care este principala sursă de poluare a aerului: Ecologiștii trag un semnal de alarmă

Abonare
Chişinăul devine din ce în ce mai poluat. Datele Agenţiei de Mediu arată că în luna ianuarie concentraţia în aer a substanţelor periculoase pentru sănătate a depăşit cu mult limitele admise.
În 21 de zile ale lunii concentraţia de dioxid de azot a fost de două ori mai mare decât norma, iar în 9 zile a fost depăşit de peste trei ori nivelul maxim de fenol. Ecologistul Vitalie Marinuță a declarat în studioul Sputnik Moldova că principala sursă de poluare rămâne a fi factorul uman.

”Guvernările care au fost și care sunt nu prea aud de problema poluării aerului, în special în Bălți și Chișinău. Republica Moldova are o strategie de mediu, în care scrie că până în 2023 aerul va fi mai curat în țara noastră, însă se întâmplă exact contrariul”, spune Marinuța.

Expertul a precizat că în special mijloacele de transport și uzinele poluează aerul.

”Parcul de autobuze și microbuze, de troleibuze din Chișinău este învechit. Iată și principala sursă de poluare. Nu se stimulează importul automobilelor prietenoase mediului. Rablele noastre (mijloacele de transport învechite - n.red.) vor rămâne încă mulți ani o sursă de poluare a mediului”, mai spune Vitale Marinuță.

Mortalitatea populației din cauza poluării aerului a crescut semnificativ în ultimii ani, conchide expertul.
Fluxul de știri
0