Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandalul contractului Gazprom-MoldovaGaz - Spânu se spală pe mâini

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Abonare
Scandalul provocat de publicarea anexei nr. 19 a contractului dintre Gazprom și MoldovaGaz ia amploare. După ce șeful MoldovaGaz a anunțat că va merge la Procuratură, Ministerul Infrastructurii lasă să se înțeleagă că nu al ar fi organizat scurgerea de informații.
CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, refuză să spună dacă este veridică sau nu anexa 19 a contractului dintre MoldovaGaz și Gazprom, care constituia secret comercial, dar a fost făcută publică astăzi în presă.
“Nu voi comenta veridicitatea documentului apărut în presă. Repet ce am zis de nenumărate ori, contractul semnat între MoldovaGaz și Gazprom nu poate fi publicat fără acordul acestora”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

Slusari strigă “Trădare!”

Și fostul deputat PPDA Alexandr Slusari a reacționat pe Facebook la publicarea anexei 19 a contractului, mai ales că el a fost unul dintre cei care a cerut ca contractul de livrare a gazelor naturale de la Gazprom spre MoldovaGaz să fie făcut public.
Slusari susține că, dacă textul publicat în presă este autentic, atunci prin această anexă 19 secretizată “MoldovaGaz și-a asumat obligațiunea să achite gazele, furnizate în Transnistria, peste două miliarde de metri cubi anual!”. Asta ar însemna că gazele către consumatorii de pe malul stâng al Nistrului sunt achitate de consumatorii de pe malul drept.
Deocamdată nimeni nu a venit să infirme sau să confirme supoziția lui Alexandr Slusari.
Amintim că astăzi șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, a anunțat că va depune un demers la Procuratura Generală, după ce au apărut în presă date din contractul cu Gazprom ce ține de furnizarea gazelor naturale în Republica Moldova.
”Scurgerea de informații, care reprezintă un secret comercial, pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre Moldovagaz și Gazprom, dar și securitatea energetică a țării în general. Mai simplu spus, publicarea în presă a Anexei nr. 19 la contractul principal poate încălca principiul furnizării neîntrerupte de gaze în Republica Moldova”, a scris Vadim Ceban pe canalul său de Telegram.
Vadim Ceban a mai declarat că va efectua o anchetă internă pentru a stabili cum a fost posibilă scurgerea de informații, iar datele obținute vor ajunge și ele la Procuratura Generală.
Astăzi a apărut în presă Anexa nr 19 din contractul dintre MoldovaGaz și Gazprom privind livrarea gazului. Informațiile au fost publicate neoficial. Acest document include formula prin care se calculează prețul de cumpărare a gazelor naturale pentru Moldova.
Vadim Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2022
Societate
Șeful Moldovagaz merge la Procuratura Generală: S-au înregistrat scurgeri de informații
Fluxul de știri
0