Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Socialiști vor ca soarta Stadionului Republican să fie decisă prin referendum

© Sputnik / Mihai CarausStadionul Republican
Stadionul Republican - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Abonare
Consilierii municipali ai PSRM propun ca viitorul Stadionului Republican să fie hotărât de oameni.
CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. Consilierii municipali ai Partidului Socialiștilor solicită Agenției Proprietății Publice și Guvernului să transmită Stadionul Republican la balanța Primăriei Chișinău. Socialiștii mai propun ca ulterior, în baza unui referendum, să se decidă, ce anume să fie construit pe acest loc. Această idee a fost propusă în cadrul unei conferințe de presă de consilierii municipali socialiști Alexandr Odințov și Dinari Cojocaru.
Asta după ce terenul Stadionului Republican se preconizează a fi vândut pentru construirea sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.
Potrivit lui Cojocaru, legea care permite cedarea teritoriului stadionului pentru construirea ambasadei a apărut în 2018, în timpul conducerii Partidului Democrat.

„În 2018, PDM a aprobat o lege cu privire la transmitere a terenului Stadionului Republican. Cetățenii au fost indignați, au fost proteste, dar asta nu a oprit PDM. Darea stadionului este o mulțumire pentru care până astăzi nu este reținut Plahotniuc și cei care au dus la furtul miliardului”, a declarat Cojocaru.

Consilierii municipali ai PSRM sunt categoric împotriva vânzării Stadionului Republican Ambasadei SUA și consideră că există alte soluții pentru această problemă.

„Dacă vreți să arătați cine este stăpân, organizați un referendum. Să decidă cetățenii soarta stadionului. Noi suntem gata să inițiem plebiscitul, să adunăm semnături. În campania electorală PAS a promis că dacă vor fi adunate 10 mii de semnături, această inițiativă va fi examinată în Parlament”, a amintit Alexandr Odințov.

Socialiștii mai precizăm că Agenția Proprietății Publice a pregătit proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea Memorandumul de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău.
Amintim că terenul Stadionului Republican este amplasat în centrul Chișinăului pe un teren cu suprafața de 5,1814 ha.
În anul 2006, Guvernul Republicii Moldova, sub conducerea lui Vasile Tarlev, a decis reconstruirea acestui complex sportiv.
Ulterior, în decembrie 2020, deputații PSRM au sesizat Curtea Constituțională pentru a verifica constituționalitatea legii cu privire la transmiterea Stadionului Republican pentru construcția unei noi Ambasade a SUA în Republica Moldova, care a fost votată de guvernarea democrată în 2018.
Cu toate acestea, Curtea Constituțională a Moldovei, la cererea mai multor deputați, a suspendat această decizie, iar la 29 iulie 2021, Înalta Curte a decis anularea deciziei date cu totul. În cadrul ședinței Curții Constituționale, în fața instanței și a Parlamentului au avut loc un protest organizat de Socialiști și Comuniști.
Comuniștii și socialiștii, nemulțumiți de vinderea Stadionului Republican - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2022
Politică
Protest la Guvern: BCS, nemulțumit de vinderea Stadionului Republican
Fluxul de știri
0