Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a convocat ședința Consiliului de Securitate în chestiunea Donețk și Lugansk - Live

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин провел переговоры с президентом Франции Э. Макроном
Президент РФ В. Путин провел переговоры с президентом Франции Э. Макроном - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Abonare
Putin a convocat ședința Consiliului de Securitate în legătură cu apelurile liderilor din Donețk și Lugansk privind recunoașterea acestor republic autoproclamate.
CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a convocat luni ședința mare extraordinară a Consiliului de Securitate al Rusiei, subiectul acesteia fiind situația din Donbass, transmite RIA Novosti.
"Ne-am adunat cu Dvs. pentru a discuta despre situația la zi din Donbas. Vă voi aminti pe scurt ce s-a întâmplat acolo inițial, cum a evoluat situația. Deși Dvs. știți foarte bine toate acestea. Cu toate acestea, pentru a avea o imagine comună care să ne ajute să luăm decizii adecvate”, a spus Putin.
Amintim că astăzi liderii republicilor autoproclamate din Donțk și Lugansk s-au adresat președintelui rus cu cererea de recunoaștere a lor ca entități statale.
În declarația sa, șeful statului a spus că Rusia a făcut din start totul pentru a rezolva în mod pașnic contradicțiile din Donbas.
„Oamenii au spus că formează două republici independente – republicile populare Donețk și Lugansk. Din acel moment a început confruntarea dintre autoritățile de la Kiev și cei care locuiesc pe acest teritoriu. În acest sens, aș dori să atrag atenția asupra faptului că Rusia a făcut din start totul pentru a rezolva în mod pașnic toate contradicțiile apărute prin mijloace pașnice”, a spus Putin.
În același timp, Kievul „a desfășurat acolo de două ori operațiuni punitive, iar acum escaladarea are loc pentru a treia oară”, a spus președintele rus.
El a spus că Ucraina „nu intenționează să implementeze acordurile de la Minsk”.
„În cursul procesului de negocieri, a apărut un plan de reglementare pașnică, care se numește Pachetul de măsuri Minsk, deoarece, după cum vă amintiți, ne-am întâlnit în orașul Minsk. Dar întregul parcurs al evenimentelor ulterioare arată că actualele autorități de la Kiev nu au de gând să le pună în praqctică - mai mult, au declarat deja public acest lucru de mai multe ori atât la cel mai înalt nivel de stat, cât și la nivelul ministrului Afacerilor Externe", a declarat liderul rus.
El a menționat în mod special că dacă Ucraina va fi acceptată în NATO, amenințările la adresa Rusiei „vor crește de multe ori, deoarece Statele Unite renunță cu ușurință la orice acord și documente”.
„Nu există garanții deloc, pentru că Statele Unite renunță ușor la orice acord, la orice document pe care le semnează. Dar, cu toate acestea, măcar ceva ar trebui pus pe hârtie și înregistrat ca act juridic internațional. Până în ziua de astăzi, noi nu ne putem înțelege în această chestiune”, a spus Putin.
El a amintit că unele țări NATO s-au opus admiterii Ucrainei în Alianța Atlanticului de Nord, însă, în 2008, la București a fost semnat un memorandum-ul „care deschide ușa pentru aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO”.
"Nu există răspuns la întrebarea mea - de ce ai făcut asta? Sub presiunea Statelor Unite. Iată răspunsul. Dar dacă au făcut un pas sub presiunea Statelor Unite, unde avem garanții că nu vor face un al doilea pas sub presiune? Nu există astfel de garanții”, a adăugat Putin.
Potrivit acestuia, problemele de recunoaștere a suveranității republicilor Donețk și Lugansk sunt strâns legate de problemele globale de asigurare a securității în lume, în special în Europa.
„Aceste probleme (cu privire la recunoașterea suveranității Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk) sunt foarte strâns legate, sunt chestiuni diferite, dar totuși, sunt foarte strâns legate de problemele globale de asigurare a securității în lume, în general, și pe continentul european, în special, pentru că folosirea Ucrainei ca instrument de confruntare cu țara noastră, cu Rusia, desigur, reprezintă o amenințare serioasă, foarte mare pentru noi”, a spus Putin.
El le-a cerut ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, și șefului adjunct al administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, să raporteze care sunt evaluările lor asupra situației din Donbas.
Situația din Donbass a escaladat în ultimele zile, autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk au anunțat că au fost bombardate de mai multe ori de către forțele de securitate ucrainene. Conducerea lor a anunțat evacuarea temporară a cetățenilor în regiunea Rostov în legătură cu amenințarea invaziei celor două republic autoproclamate de către Ucraina. În primul rând sunt evacuați femeile, copiii și vârstnicii. După cum a declarat șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, va ordona în curând armatei să lanseze o ofensivă în Donbas, pentru a realiza un plan de invadare a celor două republici autoproclamate.
Sâmbătă, liderii celor două republici au semnat decrete de mobilizare generală.
Fluxul de știri
0