Expert, despre declarația Ucrainei: „Un pas spre începutul unui război nuclear global”
19:42 21.02.2022 (actualizat: 11:34 04.04.2022)
© Public Domain / U.S. Federal GovernmentИспытания ядерного оружия
Abonare
La conferință de securitate de la München, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o declarație privind posibilitatea retragerii Ucrainei din Acordul de la Budapesta privind neproliferarea armelor nucleare.
Boris Martsinkevich, redactor-șef al revistei analitice online Geoenergetika.ru, într-un interviu acordat canalului de Youtube Sputnik în limba rusă a spus ce se află în spatele amenințării lui Vladimir Zelensky de a se retrage din Memorandumul de la Budapesta.
A fost un bluff sau o declarație serioasă? Am vorbit despre asta cu expertul Boris Martsinkevich.
„Declarațiile lui Volodimir Zelenski, dacă sunt luate ca declarație oficială a șefului statului, indică faptul că Ucraina intenționează să părăsească tratatul de neproliferare nucleară. Adică să treacă la același statut pe arena mondială pe care îl au China, Pakistanul și India - trei state care nu aderă la acest tratat. Cu sancțiuni corespunzătoare din partea comunității internaționale”, a comentat Martsinkevici cu referire la declarațiile liderului Ucrainei.
Potrivit acestuia, nu va fi atât de ușor pentru Ucraina să realizeze acest șantaj din punct de vedere tehnic.
Pentru a crea o armă nucleară, este necesar să aveți fie plutoniu de calitate pentru arme, fie uraniu îmbogățit în conținutul izotopului U-235 la o frecvență de cel puțin 90%.
„Nu există astăzi astfel de tehnologii în Ucraina. Poate fi depășită această barieră tehnologică? Există două opțiuni. Judecând după informațiile disponibile, armele nucleare din RPDC au fost create prin producerea de plutoniu în reactoare cu uraniu-grafit. În Ucraina nu există reactoare proprii cu uraniu-grafit, au existat astfel de reactoare la centrala nucleară de la Cernobîl, dar a fost complet oprită. Lucrările de restaurare a acesteia vor dura o perioadă bună de timp”, a menționat expertul.
Martsinkevici menționează faptul că nici Ucraina nu are propriile tehnologii pentru crearea de arme nucleare. Și fie va trebui să coopereze cu Rusia pe această direcție, ceea ce este nerealist, fie cu RPDC. Dar asta înseamnă să intri în conflict cu AIEA.
„Există o opțiune de rezervă - semnarea unui acord de transfer de tehnologie cu Republica Islamică Iran, astfel încât Ucraina să aibă la dispoziție centrifuge cu gaz, din cauza cărora Iranul se confruntă cu probleme. Din această cauză, a fost elaborat un acord privind programul atomic al acestui stat. Nu văd alte posibilități”, a subliniat expertul.
În același timp, programul nuclear al Ucrainei va necesita investiții de miliarde și mult timp. Pakistanului și Indiei i-au luat mai mult de 15 ani.
„Așadar, în ceea ce privește timpul pentru statul necinstiți în care va deveni Ucraina după retragerea din Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), perioada este destul de lungă. Și dacă Ucraina va putea găsi finanțele necesare pentru asta și specialiștii este o mare întrebare. Poate, desigur, pregătirea specialiștilor va avea loc la Phenian. Sau undeva în Republica Islamică Iran, dar nu cred că Iranul este interesat de apariția unui nou stat nuclear”.
Însă pentru a crea o „bombă murdară” din combustibil nuclear uzat, despre care vorbesc mulți experți, în acest caz totul este mult mai simplu, crede Martsinkevici. Este adevărat, pentru aceasta Ucraina trebuie să înceteze cooperarea cu AIEA și să-și schimbe legislația.
„Se ia combustibil nuclear iradiat neprocesat. Cea mai bună opțiune este imediat după părăsirea miezului reactorului, adică fără a aștepta vreo răcire, fără a-l plasa în piscina de combustibil uzat. Apoi, un anumit focos este, pur și simplu, umplut și trebuie transportat la locul în care doriți să asigurați o contaminare cu radiații foarte active și să-l aruncați în aer. Acestea pot fi bombe aeriene cu o posibilitate corespunzătoare de a ataca țara pe care Ucraina o consideră inamică - adică, în primul rând, teritoriul Federației Ruse ”, explică expertul.
În teorie, spune Martsinkevici, este, de asemenea, posibil să „umpli” obuze de artilerie convenționale. Mai mult, primele ținte lovite vor fi re3spectivele unități de artilerie.
Dar nu este posibil fără consecințe. În general, Boris Martsinkevici spune despre șantajul Ucrainei: „Acesta este următorul pas către începerea unui război nuclear global”.
Deși rămâne o mică breșă - Ucraina poate plasa arme nucleare americane pe teritoriul său, așa cum au făcut Germania și Turcia la vremea lor. Dar deocamdată Zelenski nu vorbește clar despre asta.