Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Expert, despre consecințele retragerii Kievului din Memorandumul de la Budapesta

© AP Photo / Efrem LukatskyKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Expertul Vladimir Jarihin susține că, dacă se va retrage din Memorandumul de la Budapesta, Kievul ar putea crea o „bombă murdară”.
CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Recunoscând drept nul Memorandumul de la Budapesta, Ucraina ar putea încerca să creeze o „bombă murdară”, a declarat pentru RIA Novosti directorul adjunct al Institutului Țărilor CSI Vladimir Jarihin.
Ținând un discurs sâmbătă la Conferința de la München, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că va iniția negocieri cu participanții la Memorandumul de la Budapesta privind asigurarea securității. Ei vor fi convocați de ministrul Afacerilor Externe. Potrivit președintelui ucrainean, dacă negocierile nu vor avea loc sau dacă nu vor exista garanții de securitate pentru Kiev, „Ucraina va avea tot dreptul să creadă că Memorandumul de la Budapesta nu funcționează și toate pachetele de decizii adoptate în 1994 vor fi numite puse la îndoială”.
"Ei au uraniu, desigur... Ei au bare de combustibil (combustibil nuclear uzat - n.red.) de la centralele lor nucleare. Ei pot face o așa-numită "bombă murdară" din asta, adică nu o încărcătură pentru o explozie nucleară, dar o încărcătură pentru contaminare nucleară. Ei pot să facă asta”, a explicat expertul, precizând că aceste acțiuni vor duce la aceea că „Rusia și Statele Unite o vor pedepsi în mod teribil”.
Acest lucru poate duce Ucraina la izolare, consideră expertul. „Acesta (declarațiile lui Zelenski despre Memorandumul de la Budapesta – n.red.) este genul de activism diplomatic-terorist care te ajută să fii în centrul atenției”, a spus Jarihin.
La întrebarea dacă este posibil un scenariu în care Ucraina va avea arme nucleare, expertul a răspuns: „sigur că e imposibil”. „Nimeni nu le va permite să facă asta”, este convins Jarihin.
După prăbușirea URSS, Kievul a moștenit un arsenal nuclear semnificativ. Totuși, în 1994, Ucraina, Rusia, Statele Unite și Marea Britanie au semnat Memorandumul de la Budapesta, care a servit drept acord internațional privind garanțiile de securitate în legătură cu aderarea Ucrainei la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. În conformitate cu acordul, arsenalul nuclear de pe teritoriul Ucrainei a fost eliminat, iar puterile nucleare s-au angajat să garanteze securitatea Kievului.
Fluxul de știri
0