Juravliov: Ce intenționează Occidentul să facă cu Moldova

© Sputnik / Станислав Савельев / Accesați arhiva multimediaDrapelul SUA
Drapelul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2022
Abonare
Politologul Dmitri Juravliov a evaluat perspectivele de cooperare dintre autoritățile moldovenești și curatorii occidentali și a ajuns la concluzii dezamăgitoare.
CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Întreaga săptămână curentă a trecut pe fundalul isteriei dezlănțuite de mass-media occidentală cu privire la momentul exact în care Rusia va ataca Ucraina, deși oficial Moscova a afirmat în repetate rânduri că un astfel de scenariu este imposibil.
Ecourile acestei finvenții a presei occidentale și a unui număr de politicieni din Statele Unite au ajuns și în Republica Moldova, neutră din punct de vedere constituțional. Departamentul de Stat al SUA le-a cerut cetățenilor americani să părăsească imediat teritoriul regiunii transnistrene și să se abțină de la călătorii în Moldova.
Și totuși, cum este văzută republica noastră în Occident și cum intenționează Statele Unite și aliații săi NATO să folosească acest teritoriu? Răspuns la această întrebare a oferit în emisie la Radio Sputnik Moldova directorul general al Institutului de Probleme Regionale din Moscova Dmitri Juravliov.
"Pentru Occident, nu este suficient să „stoarcă sucul” din Moldova. Principalul lucru este să controleze pe deplin teritoriul care este mult mai aproape politic de Moscova decât Londra și Berlin", a spus interlocutorul.
Politologul a adăugat: isteria Occidentului colectiv în jurul teritoriului Ucrainei și Moldovei și posibila „invazie” a Rusiei are drept scop în principal retragerea pe fondul panicii a capitalului și închiderea întreprinderilor care a mai rămas. Astfel, potrivit expertului, teritoriile celor două state post-sovietice vor fi pe deplin transformate în vasali ai SUA, deși conform Constituției acestea sunt atât independente, cât și suverane.
„Oamenii care produc în Republica Moldova, de exemplu, produse agricole, vor plăti prin impozite cheltuielile militare inutile, care vor fi impuse ţării tot de către Occident”, a subliniat Juravliov.
Reamintim că pe 26 septembrie 2021 a sosit în Moldova din Statele Unite primul lot de echipamente militare pentru Armata Națională în valoare totală de 5 milioane de dolari. Din această sumă, Moldova a plătit 1 milion.
Furnizarea de echipamente militare se înscrie în planul de dezvoltare și transformare a Armatei Naționale în conformitate cu prevederile Strategiei Naționale de Apărare.
Fluxul de știri
0