Expert: Ce se va întâmpla cu Ucraina dacă va încerca să creeze din nou arme nucleare

Armă nucleară - Sputnik Moldova, 1920, 20.02.2022
Abonare
Ce se va întâmpla în cazul în care Ucraina va decide să revină la arme nucleare, la care a renunțat după 1994 – explicațiile expertului Aleksandr Uvalov.
BUCUREȘTI, 20 feb – Sputnik. Ucraina va ajunge într-o izolare internațională și va fi supusă sancțiunilor ONU în cazul în care va încerca să producă propriile arme nucleare, iar situația din interiorul țării se va înrăutăți semnificativ. Kievul va fi nevoit să-și oprească centralele nucleare, pentru că va fi interzis importul de combustibil pentru ele, a declarat agenției RIA Novosti, redactorul-șef al portalului pentru energie nucleară AtomInfo.ru, Aleksandr Uvalov.
Mai devreme, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că va iniția negocieri cu părțile semnatare ale Memorandului de la Budapesta pentru asigurarea securității. Potrivit lui, dacă acestea nu vor avea loc din nou sau nu vor oferi garanții de securitate, Ucraina își rezervă dreptul să constate că memorandumul nu mai funcționează.
“Statutul non-nuclear al Ucrainei este determinat de participarea ei la Tratatul cu privire la neproliferare a armelor nucleare, la care s-a alăturat în 1994. În conformitate cu acest tratat, de arme nucleare pot dispune doar statele care le-au dezvoltat și testat până în 1967. Ucraina nu se află printre ele”, a reamintit Uvarov.
Expertul a prognozat ce acțiuni ar putea întreprinde comunitatea internațională în cazul în care Ucraina va recurge la dezvoltarea armelor nucleare, fără să se retragă din Tratatul de neproliferare.

“Agenția internațională pentru energie nucleară (IAEA) în cadrul activității de inspecție pe teritoriul Ucrainei va înregistra semne ale unei activități nucleare militare și va informa organul său politic. Acesta, la rândul său, va expedia un raport sau mai multe reapoarte la Consiliului de Securitate al ONU, iar acesta este un organ care dispune de atribuții largi în domeniul constrângerii statelor, inclusiv prin sancțiuni internaționale și chiar aplicarea forței”, a declarat Uvarov.

Dacă Ucraina își va anunța retragerea din Tratatul de neproliferare (articolul X al tratatului permite acest lucru), atunci decizia ei va fi pusă în discuție la Consiliul de Securitate al ONU, unde argumentele Ucrainei vor fi examinate multilateral, adaugă expertul.
“În cazul în care argumentele vor fi considerate insuficiente, atunci Consiliul de Securitate ar putea recurge la aplicarea unor măsuri coercitive împotriva Ucrainei, inclusiv prin sancțiuni și utilizarea forței”, a menționat Uvarov.
De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că toți furnizorii importanți din lume de tehnologie nucleară sunt uniți în Grupul informal al furnizorilor nucleari, al cărui reguli limitează aproape complet posibilitățile de cooperare în domeniul nuclear pașnic cu statele care nu sunt părți la TNP, a spus expertul.
„Astfel, în cazul retragerii din TNP, Ucraina va fi nevoită să-și oprească centralele nucleare, deoarece această țară este dependentă 100% de importurile de combustibil nuclear, care ar putea fi reziliate după retragerea din tratat”, a spus Uvarov.
„Voi adăuga că toate statele cu arme nucleare care sunt părți la TNP (Rusia, Statele Unite, Franța, Marea Britanie și China) sunt unite în dorința lor de a preveni răspândirea în continuare a armelor nucleare, astfel Ucraina nu ar trebui să mizeze pe sprijinul politic al țărilor occidentale în aspirațiile sale nucleare. Încercările de a crea o bombă atomică vor duce cu siguranță la faptul că Ucraina se va afla într-o situație mult mai proastă decât este acum și se va pomeni în izolare internațională”, a rezumat interlocutorul agenției.
După prăbușirea URSS, Kievul a moștenit un arsenal nuclear semnificativ. Totuși, în 1994, Ucraina, Rusia, Statele Unite și Marea Britanie au semnat Memorandumul de la Budapesta, care a servit drept acord internațional privind garanțiile de securitate în legătură cu aderarea Ucrainei la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. În conformitate cu acordul, arsenalul nuclear de pe teritoriul Ucrainei a fost eliminat, iar puterile nucleare s-au angajat să garanteze securitatea Kievului.
Fluxul de știri
0