Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Stoltenberg a amenințat Rusia cu o prezență mai mare a NATO la frontiere

© AFP 2024 / STEPHANIE LECOCQJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2022
Abonare
În cazul în care Rusia are drept scop să obțină o prezență mai mică a NATO la frontierele sale, atunci va primi o prezență mai mare, a declarat azi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
BUCUREȘTI, 19 feb - Sputnik. În cazul în care scopul Rusiei constă în a avea o prezență mai mică a forțelor NATO la frontierele sale, atunci va primi doar “mai mult NATO”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.
“Actuala criză arată importanța relațiilor transatlantice pentru securitatea europeană... NATO este o alianță defensivă, nu amenință Rusia sau oricare altcineva. Însă noi vom lua toate măsurile necesare pentru protejarea membrilor noștri... Dacă scopul Kremlinului este mai puțin NATO la frontierele sale, atunci va primi mai mult NATO. Dacă își va propune să divizeze NATO, va primi o alianță și mai unită”, a spus el.
La mijlocul lunii decembrie trecut Rusia a transmis Washingtonului și aliaților săi proiectele de acorduri cu Statele Unite și proiectele de înțelegeri cu statele membre NATO, care includ, printre altele, prevederi privind garanțiile reciproce de securitate în Europa, nedesfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în zona de acces reciproc și renunțarea la extinderea în continuare a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv în fostele republici ale URSS.
După cum a declarat viceministrul rus de externe Serghei Reabkov, în lipsa unei reacții, este posibilă o nouă rundă de confruntare. Încă până la demararea negocierilor, SUA au declarat că unele dintre propunerile făcute de partea rusă sunt inacceptabile pentru americani.
Moscova a subliniat că proiectul nu poartă un caracter ultimativ, doar că Rusia nu va face cedări unilaterale, mai ales sub presiune.
Kievul și țările occidentale își exprimă tot mai des în ultima perioadă îngrijorarea în legătură cu așa-zisa intensificare a ”acțiunilor agresive” ale Rusiei la granițele Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a declarat că Moscova nu amenință pe nimeni, iar mișcările trupelor pe teritoriul rusesc nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni.
În opina autorităților ruse, aceste atacuri sunt folosite în principal ca pretext pentru a aduce mai multe forțe și tehnică NATO la granițele Rusiei. Ministerul rus de Externe a menționat anterior că declarațiile Occidentului despre „agresiunea rusească” și posibilitatea de a ajuta Kievul să se apere împotriva acestei agresiuni sunt atât ridicole, cât și periculoase.
Fluxul de știri
0