Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Întorsătură neașteptată: Ce ar putea să se întâmple cu prețurile la apartamente în 2022

© Sputnik / OsmatescoBloc locativ
Bloc locativ - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
După o creștere exorbitantă a prețurilor la imobile, se pare că în curând acestea s-ar putea ieftini. Sunt mai multe motive care ar putea favoriza scăderea prețurilor.
CHIȘINĂU, 16 feb - Sputnik. Prețurile la apartamente ar putea să scadă în 2022, afirmă experții în domeniu. Dacă la sfârșitul anului trecut aceștia nu prea aveau prognoze îmbucurătoare, acum se pare că situația se schimbă. Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, expertul imobiliar Victor Cernomorcenco a venit cu mai multe explicații la acest subiect.
Asta în contextul în care anul trecut piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o adevărată explozie a prețurilor. Valoarea imobiliarelor în Capitală a crescut cu 20 la sută.

”Da, prețurile la apartamente ar putea să scadă în 2022. Cauzele care ar contribui la scăderea prețurilor la apartamente ar fi scumpirea creditelor ipotecare și diminuarea atractivității acestora în rândul populație. În ultimii ani, aproximativ 40% din volumul total de apartamente vândute a fost prin intermediul creditelor ipotecare. Dacă creditele vor deveni mai scumpe, va scădea cererea la apartamente, respectiv și prețurile la apartamente” a declarat Victor Cernomorcenco.

Și situația economică din ultima perioadă va influența prețurile la imobile. Expertul a mai precizat că un alt factor care va favoriza scăderea prețurilor la imobile este reducerea puterii de cumpărare a cetățenilor din cauza scumpirilor de pe piața energetică, dar și a produselor de consum.
”Pentru ca oamenii să investească în imobiliare una din condiții este stabilitatea economică și o previzibilitate cu privire la ziua de mâine”, precizează expertul.
Un alt factor este construcția masivă a complexelor locative mari pe piața primară, care ar satisface cererea actuală și ar reduce prețurile prin concurența între companiile de construcții.
Mai multe companii de construcții deja au anunțat începerea lucrărilor de construcții a unor complexe locative de dimensiuni foarte mari, neobișnuite pentru piața imobiliară din Chișinău.

Factorii care au sporit majorarea prețurilor pe piața imobiliară în 2021

Victor Cernomorcenco a mai declarat că factorii care au contribuit până în prezent la creșterea prețurilor au fost:
Migrația internă a populație din raioane spre Chișinău,
Emigrarea populației în afara țării și investițiile masive ale conaționalilor noștri în sectorul imobiliar,
Îmbunătățirea condițiilor de creditare, inclusiv programul "Prima Casă",
Creșterea prețurilor la materialele de construcții și la terenuri.

Prețurile mari au redus numărul de cumpărătorii

Prețurile mari de până acum au redus numărul de tranzacții în ultima perioadă, chiar dacă există cerere, mulți cumpărători nu se grăbesc să achiziționeze un imobil, așteptând ca prețurile să scadă, dar și să existe o mai mare claritate în ceea ce privește tendințele social-economice din țară.
Totodată dacă oamenii se hotărăsc să cumpere un imobil, ei atrag o atenție foarte mare la costurile de întreținere.
„Apartamentele de dimensiuni nu prea mari, dar și casele cu metraje rezonabile sunt la mare căutare. Oamenii încep să aprecieze confortul în locul dimensiunilor mari, precum era în anii 2000”, mai spune Victor Cernomorcenco.

Cum va evolua piața imobiliarelor în 2022

Expertul a declarat că în această perioadă se poate face o prognoză mai clară pentru anul imobiliar 2022.

”Anul 2022 va fi un an interesant pentru sectorul imobiliar. Am putea spune chiar un an de cotitură. Este posibil ca prețurile pe care le avem în prezent să se echilibreze la aceste cote maxime istorice. Dar în același timp există premise ca prețurile să se corecteze și să avem o scădere a lor din cauza diminuării cererii și a posibilităților financiare ale moldovenilor” a declarat expertul imobiliar.

În luna decembrie 2021, expertul economic Veaceslav Ionița a declarat pentru Sputnik Moldova că, de fapt, majorarea prețurilor la imobile este o restabilire bruscă a prețurilor și că vom ajunge la nivelul anului 2008 când un metru pătrat în Capitală costa în jur de 900 de euro. Totuși, experții imobiliari spuneau că acest nivel a fost deja depășit.
Înainte de pandemie, la apartamentele noi care se vindeau în variantă albă, un metru pătrat costa în jur de 650 de euro. Acum prețul minim este 850 de euro per metrul pătrat. Dacă în apartament s-a făcut și reparație, prețul mediu per metru pătrat ajunge la peste 1000 de euro.
Boom pe piața imobiliară: Ce se va întâmpla cu prețul apartamentelor în 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Video
Boom pe piața imobiliară: Ce se va întâmpla cu prețul apartamentelor în 2022
Fluxul de știri
0