Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

De Ziua Unității Ucrainei, Zelenski a uitat de români

© AFP 2022 / HANDOUTVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, într-un mesaj ce dorea să sublinieze unitatea națiunii civice ucrainene, a omis să-i menționeze pe români, a treia minoritate națională de pe teritoriul țării.
BUCUREȘTI, 17 feb – Sputnik, Bogdan Duca. Președintele ucrainean Zelenski i-a menționat pe ruși, pe tătari și pe maghiari, ba chiar și pe persoanele cu dizabilități de vorbire ce folosesc limbajul semnelor, dar a uitat să-i menționeze pe români.
„Împreună sărbătorim Ziua Unităţii! Unitatea unui mare popor al Marii Ucraine! Această zi este a noastră. A celor care locuiesc pe malul drept şi pe malul stâng al Niprului. În oraşe şi sate. Lângă Carpați şi frumoasele lor vârfuri. Pe coasta Mării Negre şi a Mării Azov. Cine vorbeşte ucraineană, tătară din Crimeea, rusă, maghiară sau limbajul semnelor şi împreună - creaţi Ucraina nu în cuvinte, ci în fapte!" a spus președintele Zelenski în mesajul postat pe Facebook.
Ziua unității Ucrainei a fost stabilită recent, pentru ziua de 16 februarie, în contextual campaniei de dezinformare susținute de mass-media pro-atlantistă cu privire la o presupusă intervenție militară rusească pe teritoriul Ucrainei.
Chestiunea minorităților naționale este de fapt chestiunea cheie a crizei din Ucraina. După evenimentele din 2013, naționalismul ucrainean s-a manifestat tot mai virulent în contra minorităților naționale, din care cea mai important este cea rusească.
Regiunile din estul Ucrainei, locuite în majoritate categorică de către ruși doresc autonomia pentru protejarea propriei lor identități etnice și lingvistice în fața ofensivei naționaliste a Kievului.
Ion Cristoiu - Sputnik Moldova, 1920, 21.01.2022
Analize și opinii
Cristoiu: România nu mai are politică externă
Ungaria, stat membru NATO și UE, și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea cu privire la soarta maghiarilor din Ucraina și a declarat oficial că nu va susține Ucraina în demersurile sale euro-atlantice până când nu se va rezolva problema minorităților naționale.
Chiar și România, care și-a refuzat altă politică decât cea a SUA cu privire la Ucraina, a ridicat în convorbiri bilaterale, subiectul drepturilor minorității românești din țara vecină. Din păcate, chiar declarația președintelui Ucrainei arată eșecul președintelui Iohannis și diplomației românești.
Fluxul de știri
0