Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE explică care este modul de formare a prețurilor la benzină și motorină

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaStație de alimentare cu combustibil
Stație de alimentare cu combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a explicat care este modul de formare a prețurilor reglementate și componentele acestora.
CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Metodologia aplicată în Moldova pentru determinarea prețurilor maxime la produsele petroliere asigură ca prețul stabilit zilnic la produsele petroliere principale să reflecte fidel atât tendința de creștere, cât și cea de descreștere a cotațiilor internaționale Platts. Astfel, potrivit ANRE, mecanismul existent asigură prețuri corecte, ușor de verificat în condiții de transparență maximă.
© Serviciul comunicare Agenția Națională pentru Reglementare în EnergeticăEvoluția componentelor prețului la benzină
Динамика цен на топливо в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Evoluția componentelor prețului la benzină
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a emis un comunicat în care a explicat evoluția prețurilor la produsele petroliere.
„Prețul unei tone de benzină sau motorină se stabilește de rafinărie - în funcție de evoluția zilnică a cotațiilor internaționale Platts, exact după cum este reflectat și în prețul calculat de către ANRE. La intrarea în țară importatorii de produse petroliere achită acciza (AC) care se modifică anual conform Codului Fiscal și la final taxa pe valoare adăugată (TVA) care este una fixă”, a precizat ANRE.
ANRE precizează că stabilește semestrial și reglementează doar Marja comercială specifică care trebuie să acopere cheltuielile de import și de comercializare a produselor petroliere principale (inclusiv costurile de transportare și de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale și plata pentru emisiile de poluanți), calculată la 1 litru de produs petrolier plus profitul companiei. În prezent, Marja comercială specifică este stabilită la nivel de 2,62 lei/litru.
© Serviciul comunicare Agenția Națională pentru Reglementare în EnergeticăEvoluția componentelor prețului la motorină
Динамика цен на топливо в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Evoluția componentelor prețului la motorină
Din septembrie 2021, ANRE a început să controleze piața produselor petroliere în conformitate cu noua metodologie de stabilire a prețurilor. O metodologie similară a fost aplicată în țara noastră în perioada 2016-2018.
Astfel, din această toamnă, ANRE stabilește zilnic prețurile maxime pentru carburanți pe baza cotațiilor Platts.
La baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard stau 4 componente:
1.
Valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);
2.
Acciza (AC);
3.
Taxa pe valoare adăugată (TVA);
4.
Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către Agenție).
Amintim că pentru 18 ianuarie, ANRE a anunțat că prețul maxim pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 24 de lei și 19 bani pentru un litru, cu nouă bani mai mult față de ziua de 17 februarie. Prețul la motorină va crește cu opt bani și va costa 21 lei și doi bani.
Combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Economie
Ultima oră: Motorina depășește un alt prag psihologic


Fluxul de știri
0