Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Studenții se vor putea înscrie la masterat fără concurs: Care sunt condițiile

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaStudenți, ore, universitate
Studenți, ore, universitate - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Abonare
Studenții cu media generală de cel puțin 9,01 vor fi înmatriculați fără concurs la studii de masterat. Iată care sunt noile reguli de organizare a studiilor superioare.
CHIȘINĂU, 16 feb - Sputnik. Deținătorii diplomelor de licenţă care vor avea media generală de minim 9,01 vor avea posibilitatea de a fi înmatriculați fără concurs la studii de masterat. O prevedere în acest sens a fost aprobată astăzi de miniștri în cadrul ședinței de Guvern.
Prevederea respectivă se regăsește în Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea studiilor superioare de master - ciclul II. Documentul aprobat de miniștri stabilește cerințele de bază pentru admiterea studenților și elaborarea tezelor de master, precum și regulile generale pentru organizarea învățământului cu frecvență la zi, frecvență redusă, dar și și la distanță.
La concursul de admitere vor putea participa, în condiții egale, cetățenii Republicii Moldova – deţinători ai diplomei de studii superioare de licenţă sau ai unui act echivalent de studii.
Totodată, vor fi admiși cetăţeni străini şi apatrizi, care dețin diplomă de studii superioare de licență în baza acordurilor interstatale, precum şi a contractelor individuale de studii. Instituțiile de învăţământ superior vor elabora planul de admitere pentru fiecare program de studii superioare de master.
Programul de studii superioare de master va conţine minimum 20 la sută cursuri de specialitate diferite faţă de celelalte programe de master din același domeniu. În același timp, cursurile de la master nu trebuie să repete disciplinele studiate la ciclul I, studii superioare de licență.
O pensionară din Comrat a primit pe factura de gaz suma de 4 297 de lei - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Societate
De două ori mai mare decât pensia: Factura la gaz a șocat o pensionară din Găgăuzia
În cazul înscrierii la ciclul II de studii superioare la un program de studii diferit de domeniul de formare profesională absolvit la ciclul I, candidaților li se va oferi oportunitatea de acumulare a minimului curricular, necesar pentru înmatriculare.
Pentru cetățenii care au un loc de muncă cu normă întreagă, documentul stabilește prevederi generale privind programele de master organizate la învățământul cu frecvență redusă, concediul academic, transferul, exmatricularea și restabilirea la studii. De asemenea, în contextul internaționalizării studiilor superioare, sunt stabilite prevederi detaliate cu privire la mobilitatea internă și externă a masteranzilor.
Studiile superioare de master sunt destinate tuturor absolvenților instituțiilor de învățământ superior. Noul Regulament va genera efecte pozitive la nivel de piaţă a muncii, salarizare şi posibilităţi de creştere profesională și avansare în carieră.
Cât timp vor rămâne deschise școlile din Capitală și ce facem cu corupția din grădinițe - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Podcasturi
Cât timp vor rămâne deschise școlile din Capitală și ce facem cu corupția din grădinițe
Fluxul de știri
0