Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stoltenberg a făcut „marele anunț”: Mai multe trupe NATO în România

© REUTERS / POOLJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Abonare
La întâlnirea miniștrilor Apărării ai statelor membre NATO, desfășurată miercuri la Bruxeles, s-a decis să fie dislocate noi baze și grupuri de luptă în estul și sud-estul Europei, inclusiv în România. Anunțul a fost făcut de Jens Stoltenberg.
BUCUREȘTI, 16 feb – Sputnik. În cadrul întâlnirii miniștrilor Apărării ai statelor membre NATO, care a avut loc astăzi la Bruxelles, s-a discutat despre faptul că Franța va conduce grupul de luptă NATO din România.
Stoltenberg a mai spus că NATO va analiza înființarea noilor grupuri de luptă în regiunile centrale și de sud-est, prioritate având România și regiunea Mării Negre, iar comandanții militari urmează să prezinte detalii în câteva săptămâni.
Șeful NATO a anunțat că trebuie să fie întărită apărarea NATO și să fie dislocate grupuri de luptă în Europa de Sud-Est. Franței urmează să-i fie încredințată conducerea unui astfel de grup în România.
Ca să justifice sporirea trupelor în Europa, Stoltenberg a anunțat că nu vede niciun semnal de detensionare și a acuzat Rusia de concentrarea forțelor de atac. Stoltenberg spune că ”ne confruntăm cu o criză a securității în Europa” și astfel este justificată dislocarea trupelor în Europa de Est.
”NATO este o alianță defensivă, nu e o amenințare la adresa Rusiei. Suntem gata să discutăm cu Rusia despre reducerea armamentului și transparență. Dar Rusia trebuie să respecte dreptul fiecărei țări de a-și stabili viitorul”, a declarat Stoltenberg după ce a anunțat sporirea efectivelor NATO în preajma Rusiei.
Moscova a negat în repetate rânduri planurile atribuite Rusiei cu privire la escaladarea situației în jurul Ucrainei și a afirmat în permanență că nu amenință pe nimeni, iar toate aceste declarații sunt folosite ca pretext pentru a desfășura cât mai multă tehnică NATO în apropierea granițelor rusești.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat permanent că scopul poveștilor despre „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor rusești. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
Declarațiile conform cărora Rusia ar pregăti provocări în Ucraina se fac auzite în continuare dinspre Occident, în pofida revenirii trupelor rusești la locurile lor de dislocare după exerciții. Luni, președintele Federației Ruse a avut o întâlnire cu ministrul de Externe Serghei Lavrov și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
La întâlnirea cu Putin, Ministrul rus al Apărării a raportat că „unele exerciții se apropie de sfârșit, unele se vor încheia în timpul apropiat”. Districtele militare de Sud și de Vest ale Federației Ruse au început să-și întoarcă trupele la locurile de dislocare permanentă, le-a spus marți jurnaliștilor general-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Fluxul de știri
0