Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce au discutat Rudenko și Krasnoselski la Tiraspol

CC BY 4.0 / Официальный сайт лидера Приднестровья / Întâlnirea dintre viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski
Întâlnirea dintre viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Abonare
Viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski au discutat despre negocierile în formatul „5+2” și misiunea de menținere a păcii în regiune.
TIRASPOL, 16 feb - Sputnik, Iulia Sorokopud. Chișinăul și Tiraspolul sunt gata să adopte o abordare constructivă în procesul de reluare a negocierilor în formatul „5+2”. Declarația a fost făcută de viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko după întrevederea cu Vadim Krasnoselski.
Diplomatul a amintit că formatul „5+2” este cea mai importantă platformă de negociere, așa că Federația Rusă o va sprijini pe toate dimensiunile.

„Considerăm că ar trebui să se pună capăt blocajului în reglementarea procesului de negociere, la care am asistat în anii precedenți. Sperăm că în acest an procesul „5+2” și procesul de reglementare politică complexă vor fi reluate”, a spus Rudenko.

În cadrul briefing-ului, viceministrul de Externe al Federației Ruse a atras atenția asupra rolului misiunii de menținere a păcii pe Nistru, care va sărbători în acest an cea de-a 30-a aniversare și este una dintre cele mai reușite misiuni de acest fel din lume. Andrei Rudenko a menționat că s-a întâlnit cu pacificatorii ruși de la Bender.
„Sunteți conștienți de rolul pe care îl joacă această operațiune în menținerea păcii și securității pe malurile Nistrului. Acest lucru este important în aceste vremuri tensionate, când au loc procesele pe care le vedem în jurul Rusiei și în relațiile Moscovei cu Occidentul. Sperăm că această operațiune va contribui în continuare la stabilizarea situației”, a spus viceministrul rus de Externe.
Despre pacea în regiune a vorbit și Vadim Krasnoselski. Liderul de la Tiraspol a comentat declarația recentă a președintelui Maia Sandu, care a spus că „Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice”.

„Tratez cu înțelegere declarația doamnei Sandu. Sigur că pacea este cel mai important lucru. Sunt bucuros că președintele Moldovei are astfel de aspirații. Dar este prea puțin să faci declarații. Pace nu este doar atunci când nu se trage din armă. Pace este atunci când nu există blocaje și restricții la care asistăm în prezent. Când nu sunt încălcate inclusiv drepturile transnistrenilor. Când sunt îndeplinite înțelegerile la care s-a ajuns anterior. Vorbesc despre pace într-un context mai larg”, a spus Vadim Krasnoselski.

În cadrul întrevederii cu Andrei Rudenko s-a discutat și despre activitatea oficiului consular de la Tiraspol. Vadim Krasnoselski a atras atenția că în regiune locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși, iar lista celor care așteaptă să perfecteze acte a crescut. 14 mii de persoane așteaptă acum un răspuns.

„Potrivit legislației Federației Ruse, cetățenii au dreptul să obțină cetățenia rusă și ei trebuie să beneficieze și de dreptul de a depune documente spre examinare. Andrei Iurievici a reconfirmat poziția ministrului de Externe al Rusiei, care a declarat că această problemă va fi soluționată în scurt timp. Suplimentar aici vor fi trimiși angajați”, a spus Vadim Krasnoselski.

La finalul întâlnirii, liderul de la Tiraspol i-a mulțumit viceministrului de Externe al Federației Ruse pentru schimbul de opinii pe teme de actualitate, iar Rusiei pentru misiunea de menținere a păcii. Andrei Rudenko și-a exprimat încrederea că problemele regiunii vor fi rezolvate în interesul populației.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România pe valul naționalismului
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a soluționa conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.
Forțele rusești de menținere a păcii au fost introduse în zona acțiunilor de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu acordul semnat de președinții Federației Ruse și Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0